Greške kod djeteta

Kada dijete pogriješi roditelji najčešće reagiraju na način da kritiziraju, bilo pogledom ili postupkom, koji nikako nije primjeren.

Kritiziranje ne nudi riješenje te dijete ne vodi u pravcu motivacije i pronalaska riješenja, ali mu niti ne jača samopouzdanje.

Prisjetite se samo kako ste se osjećali kao dijete kada ste dobivali kritike, pa se pokušajte skoncentrirati u trenutku kada vi to isto radite svome djetetu. Kritike kod nekih roditelja znaju biti uobičajeni komentari, koji nemaju lošu namjeru. Reakcije na kritike zapravo upućuju na utjecaj koji ostavljaju na osobu kojoj su upućene.

Kritizirano dijete osjeća nelagodu, bunt, loš osjećaj i grč u trbuhu. Ne postoji osoba koja voli kritiku, pa ju zato nemojte niti upućivati djetetu.

Primjerice kada dijete nešto prolije, nemojte ga zbog toga kažnjavati ili grditi, jednostavno mu objasnite na koji način da to počisti i da ponovno ponese primjerice šalicu sa mlijekom a da ju ne prolije.

Samo na ovaj način ćete uspjeti u dijete uliti samopouzdanje, te nećete potaknuti strah koji je u potpunosti nepoželjan.

Uvijek se stavite na mjesto djeteta, te se sjetite kako bi se vi osjećali da se to dogodi. Onako kako bi željeli da se vaše dijete osjeća, tako se i ponašajte prema njemu.

Ljepše je dijete naučiti kako da popravi situaciju, nego ga kritizirati zašto je nešto napravilo.

Svaki postupak koji ukazuje na riješenje neće davati loš osjećaj djetetu, a dijete će kroz iskustvo naučiti što je ispravno i kako to postići.

Uvijek ono što očekujte recite djetetu jasno i glasno, kako bi dijete u potpunosti razumjelo vaše želje.
Nikada nemojte žmiriti na djetetove sposobnosti i uzrast. Motivirajte svoje dijete da razmišlja na način da traži rješenja te da jača samopouzdanje i motivaciju. Sretno dijete je ono dijete kojeg razumiju i koje ima podršku svojih roditelja u svim situacijama, pa i u onima u kojima nešto ne napravi ispravno, ali uz dobar poticaj to ispravi.