Izlet uz domaću hranu: Domaći restorani za obiteljska druženja

Ovih pet izletišta s domaćim restoranima odličan su izbor za obitelji s djecom ili velike obitelji koje žele široku ponudu kako bi se svatko najeo do mile volje i pritom uživao u očaravajućoj prirodi te usput razgledao zanimljivosti ili znamenitosti Hrvatske.

„Domaće je domaće“ kaže stara poslovica, a mnogima od nas i najdraža vrsta kuhinje. Naša su nepca tijekom godina naviknula na mamine i bakine specijalitete koji su zavodljivim mirisima punili prostorije pa nije ni čudo da često čeznemo za tim okusima i kad dođemo u restoran.

Kako bi svaki put pogodili gdje pronaći autohtone specijalitete u kojima će moći uživati cijela obitelj, donosimo vam listu najboljih domaćih restorana diljem Hrvatske s vrhunski izvedenim tradicionalnim menijem.

Grešna Gorica

Grešna Gorica u Desiniću

Preko puta dvorca Veliki Tabor smjestilo se seosko imanje s kleti Grešna Gorica.

Poznata je i kao prvi registrirani seljački turizam u Hrvatskoj, a osnovala ju je obitelj Podboj uz podršku bake i djeda. Na svom bogatom meniju nude domaće zagorske delicije poput purice s mlincima, štrukli, brojnih odrezaka, a posebno mjesto na meniju imaju i specijaliteti od divljači.

Oko samog objekta postoji uređeno dječje igralište te domaće životinje. Dok ste u zelenoj idili, možete posjetiti i okolne brjegove koje upotpunjuju sakralni objekti kao što su kapele sv. Magdalene, sv. Ivana, sv. Ane te poznato svetište Vinagora udaljeno svega 5 kilometara od Desinića. Blizina Tuheljski i Krapinskih toplica, Rogaške, termi Olimia te etno sela Kumrovec.

Zlatne Gorice Varaždin

Zlatne Gorice – Varaždin

Ovaj međimurski restoran spaja svjetske kulinarske trendove i tradiciju. Uz piće dobrodošlice i pozdravne riječi u Zlatnim Goricama dočekat će vas gazda restorana i ponuditi neke od njihovih najboljih specijaliteta poput „mesa na brajdama“, domaćeg kukuruznog kruha, purice s mlincima, pohanih žabljih krakova i vina iz domaćeg vinograda.

Pored vile u kojoj se nalazi restoran nalazi se i obiteljski zabavni park u kojem se djeca mogu igrati dok roditelji degustiraju vino u vinskom podrumu. Ovo je savršena prilika da upoznate i naš najljepši barokni grad ako već niste.

Mala Hiža

Mala Hiža – Mačkovec

Nedaleko od Čakovca nalazi se Mala Hiža u bajkovitom okruženju. Sam restoran izrađen je davne 1887. u Otoku Svibovskom kraj Zagreba, a 1997. su je rastavili i ponovo sagradili na aktualnom mjestu, 4 km sjeverno od Čakovca, u pravcu toplica Sv. Martin i graničnog prijelaza M.Središće-Lendava.

U romantičnom ugođaju možete uživati u tradicionalnim međimurskim specijalitetima s modernim prizvukom. Sastojke koriste sezonski i kombiniraju s vinskom kartom koja sadrži oko 150 etiketa domaćih i međunarodnih vina.

Tako možete uživati u domaćim čvarcima, pačjim bacima i zabacima, guščjim jetricama, ždrebetini, juhama od gljiva, krastavaca, pretepenoj juhi, punjenim raviolima, prilozima od gljiva, heljde, trgancima, vanjuškima, mousseu od jabuka i mnogim drugim uzbudljivim kombinacijama.

izletište djed kostajnica

Izletište Djed – Hrvatska Kostajnica

Poznata po Kestenijadi, Hrvatska Kostajnica čuva još jedan gastronomski dragulj – Djed. Smješten na istoimenom brdu u prekrasnoj šumi prilagođen je potpuno djeci s dječjim igralištem i šetnicom kojom možete prošetati nakon ručka.

Ponuda im je lokalna, a temelji se na ribljim jelima i divljači, no nude i širok izbor jela s roštilja, odrezaka i autohtonih kostajničkih deserata poput knedle s kestenom u umaku od čokolade.

Sve ove delicije možete „zaliti“ kvalitetnim domaćim vinima, a kod dama je posebno popularan odabir kupinovo vino. Za veće grupe ljudi mogu se prema narudžbi pripremiti i klasici poput janjetine ili odojka na žaru.

Ovih pet izbora odlični su za obitelji s djecom ili velike obitelji koje žele široku ponudu kako bi se svatko najeo do mile volje i pritom uživao u očaravajućoj prirodi te usput posjetio neke druge zanimljivosti Sjeverne Hrvatske.

13315295_1751379535099095_275345690861063478_n

Dvorac Gjalski – Zabok

Kako mu i u imenu stoji, ovaj se restoran smjestio unutar starog dvorca Gjalski koji datira iz 18. stoljeća.

Nudi široku ponudu domaćih specijaliteta, od pečene guščje jetre, mariniranih pačjih prsa u umaku od crnog vina, pečene patke do crnih palačinki i domaćih savijača.

Specijaliteti su mu rolice “Gjalski”, odrezak “Vilma”, čokoladna torta “Gjalski”, i zagorski štrukli koji su nagrađivani na poznatoj „Štruklijadi“. Na svojoj jedinstvenoj lokaciji u prekrasnom okruženju nudi terasu i salu za različite događaje, od privatnih sastanaka, obiteljskih druženja do svečanosti s velikim grupama.

Fotografije: Facebook