Kako u obiteljskom okruženju doživjeti čari svetog Nikole, zaštitnika obitelji i djece

Simpatični lik svetog Nikole seže daleko u povijest i nosi tradicionalno značenje diljem svijeta.

Kod nas se pojavljuje 6. prosinca, kad daruje djecu dok snivaju u pratnji zločestog krampusa koji zločestoj djeci u čizmicama ostavlja šibe umjesto šarenih poklona.

Djeca iz Francuske zamišljaju ga kao visokog, mršavog djeda odjevenog u svilu koji nosi mitru i biskupski štap, a prati ga sivi magarac natovaren košarama punih keksa, slatkiša i poklona.

Malo tko zna da je upravo Djed Mraz, poznat po svom moralu i pravendosti, nastao iz priča o svetom Nikoli, a taj prijelaz dogodio se kada su nizozemska djeca, koja su migrirala u Ameriku u 19. stoljeću, prenijela tradiciju slavlja ovog sveca na novi kontinent. Njegov blagdan slavi se, pored naše regije, diljem Austrije, Belgije, Njemačke, Švicarske i spomenute Nizozemske te Francuske.

Iako se za njegovo ime najviše veža kultura poklanjanja djece, legende o svetom Nikoli, koje sežu daleko u godine prije Krista, govore o njegovoj dobroti i poklanjanju plemetnih djela ljudima, prije svega ostalog.

Priča se da je potekao iz bogate obitelji oko 260 godina prije Krista, da su mu roditelji rano umrli te da nije pronalazio sreću u igri s drugom djecom, već u redovitom odlasku u crkvu, kao dijete i kao mladić.

Povijest priča kako je pomogao troje djevojaka pobjeći od svoga oca, koji ih je htio poslati u prostituciju; kada je postao biskup, borio se protiv gladi i visokih poreza kod stanovništva, a bio je odvjetnik brojnih “izgubljenih slučaja”, većinom djece. Zbog svojih je velikih dijela bio progonjen od strane Rima, zbog svoje religije i spašavanja ljudi od osuda na smrt u Rimskom Carstvu.

Ovo su samo neka od dobrih dijela svetog Nikole zbog kojih je i stekao status sveca te postao i ostao tako popularan i omiljen među ljudima i djecom.

saint-nicholas-2999332_960_720

Na njegov se dan zato treba prisjetiti onih pravih životinih poklona, ljubavi, zajedništva, obitelji i djece, na kojima možemo biti samo zahvalni i podijeliti ih s najmilijima.

Naučimo li djecu da skromnost, zahvalnost, uzajamna ljubav, borba za pravdu i moral idu na prvom mjestu, baš kao i svetom Nikoli ili popularno nazvanom Djedu Mrazu, to će biti najveći poklon koji im možemo dati ove godine.

Samim učenjem djece o tome da se trebaju voditi ovim vrijednostima puno je efektivnije od onog klasičnog “ako budeš dobar, dobit ćeš dar, ako ne budeš dobar, dobit ćeš šibu” jer će time dobiti poklon s beskonačnim rokom trajanja.
Do god postoji ta spona u njihovim mislima, oni će uvijek znati da su ljubaznost i pomaganje drugima najveći životni pokloni i nastavit će ih dijeliti drugima oko sebe.

Ovog svetog Nikolu tako proslavite u nešto drugačijem tonu, posvetite se nematerijalnim poklonima i naučite svoje najmanje da slijede tu tradiciju kako bi se lakše snalazili sa nadolazećim situacijama u životu. Poklonite im znanje za cijeli život i ponovite to gradivo skupa svake godine!