Nedostatak očinske figure u životu djece

Ako ste samohrana majka, vjerojatno ste svjesni kako ćete se u određenom periodu života svoje djece susresti s pitanjima o ocu koji je bio odsutan iz njihovog života.

Nažalost, djeca su jako ranjiva i u ovakvim situacijama često zaključuju kako su ona uzrok odsutnosti drugog roditelja, što u konačnici može dovesti do osjećaja srama ili manje vrijednosti. Koliko god bilo teško odgovoriti na sva njihova pitanja, najbolje što možete učiniti za sebe i njih jest unaprijed se pripremiti i razmisliti o tome što ćete im, kada i kako reći.

Učestala pitanja djece o očevima (kojih nema)

Vrlo je vjerojatno kako će pitanja o očevima na površinu isplivati kada djeca krenu u vrtić i dobiju određenu percepciju o obiteljskim odnosima, pa očekujte da će vas pitati:
Gdje je tata?; Zašto on ne živi s nama?; Hoće li se vratiti?; Kada ću ga upoznati?; Da li mu nedostajem?; Zašto druga djeca imaju tatu, a ja nemam?

Kao što i sami znate, na ova pitanja ne postoji jednostavan odgovor koji će zadovoljiti već će se ona s prolaskom određenog vremena opet ponavljati. Na vama je da im apsolutno svakog puta kada to osjete, dopustite da vas iznova pitaju ova pitanja.

Unaprijed pripremite odgovore

I prije nego djeca dođu u godine kada osjete očev izostanak u svom životu, vi možete unaprijed pripremiti odgovore i objašnjenja koja bi trebala sadržavati pravi razlog vašeg rastanka, poput:
Nije bio spreman biti otac; Imao je neke probleme koje je morao riješiti; Živi daleko od nas i ne može biti ovdje.

Iako ovi odgovori ne nude rješenje nemile situacije, biti će od pomoći da djeca shvate kako ona ničim nisu izazvala izostanak oca u svom životu.

otac figura oca

Manjak samopouzdanja i potiskivanje emocija

Djeca koja odrastu samo uz jednog roditelja često imaju problema sa samopouzdanjem ili osjećajem srama i pitaju se da li je roditelju koji nije s njima općenito bolje bez njih. Ako primijetite da s godinama ovakva vrsta problema raste, bitno je djeci ponuditi opciju pomoći u vidu psihologa ili ih potaknuti na druženje s drugim odraslim osobama koje djeca vole i kojima vjeruju te koji afirmativnim i pozitivnim porukama pridonose njihovom razvoju.

Također, djeca samohranih roditelja ponekad ne znaju kako verbalizirati svoje osjećaje i lakše im je potisnuti ih duboko u sebi i tako se „sakriti“ od svijeta. Ako se djeca počnu otuđivati od vas, bilo bi dobro ponavljati im koliko ih volite i koliko ste ponosni na njih. Kada vam se napokon i odluče otvoriti, budite ih spremni saslušati bez osuđivanja ili nametanja vlastitog mišljenja. Tako ćete stvoriti ugodnu atmosferu u kojoj će se djeca osjećati bitnima.

Držite se istine i prilagodite ju dobi djece

Najgore što pred djecom možete napraviti jest da o svom bivšem partneru pričate samo negativne i loše stvari. Umjesto da im kažete kako je on grozna osoba, bolje je djeci jasno reći što je dovelo do toga da on ne sudjeluje u njihovom odgoju. Ako djeci ne ponudite objašnjenje, ona će sama doći do određenog zaključka koje na njih može imati ozbiljne psihičke posljedice.

Zato, vaša je uloga reći im istinu, ali u isto vrijeme paziti da svojim odgovorima ne stvorite dodatan jaz između djece i oca (ako u budućnosti dođe do bilo kakvog kontakta između njih). Naravno, uvijek imajte na umu da sva objašnjenja moraju biti prilagođena dobi djece, ali istina treba biti vaša glavna nit vodilja.

Otac

Ne krijte od djece lijepa sjećanja

Iako je odrastanje bez oca situacija koju nikada nije lako objasniti, važno je da s djecom podijelite lijepa i pozitivna sjećanja koja ste proživjeli s njihovim ocem. Upravo će ti djelići uspomena postati nešto za što će se djeca kasnije hvatati kako bi u budućnosti imala bolji dojam o tome kakva je osoba njihov otac – nešto o čemu će intenzivno razmišljati s godinama kada pobliže počnu upoznavati sami sebe.

Ako je moguće, napravite popis prijašnjih događaja koje ćete spomenuti u zajedničkim razgovorima i tako djeci pomoći da lakše sagledaju određene karakteristike koje dijele s ocem i koje ih s njim povezuju. Ne zaboravite u svakom razgovoru djeci ponoviti kako ćete bez obzira na sve uvijek biti uz njih i kako će vaša ljubav prema njima zauvijek ostati bezuvjetna.

Odluke o ponovnom susretu

Ponekad, nešto kasnije u životu, očevi shvate koliko su pogriješili i požele nanovo izgraditi izgubljeni odnos s djecom koju su napustili. Nekada sve ostane samo na želji, ali u slučajevima kada postoji iskren naum da nadoknade izgubljeno, može doći do zacjeljivanja dječjih duševnih rana.
Na vama je da prepoznate da li je vaš bivši partner uistinu spreman ući u život vaše djece (i u njemu ostati) te potražiti stručan savjet kako biste lakše dočekali nadolazeće promjene.