Poznati pojmovi i njihove definicije

Točna značenja opće poznatih pojmova.

Adolescent

Životno doba u razvoju dijeteta poznatije pod nazivom teenager. Početak ulaska u pubertet varira u ovisnosti o spolu. Kod djevojčica početak puberteta se javlja oko 10 godine dok kod dječaka oko 12 godine. Tijekom puberteta dijete sazrijeva na fizičkom i psihičkom planu te ulazi u svijet odraslih. Djevojčice obično najbrže rastu u početku puberteta dok dječaci najbrže rastu oko svoje 14. godine.

Dijete

Dijete je široki pojam koji označava ljudsko biće od rođenja pa sve do kraja mladenačkog doba. Razdoblja kroz koje dijete prolazi dijele se na novorođenče, dojenče, malo dijete i školsko dijete.

djeca-1

Dojenče

Dojenče se naziva dijete od petog tjedna života pa sve do prve godine. U tom dobu svog života djete se pretežno prehranjuje dojenjem. Dojenče bi do svog petog mjeseca života trebalo udvostručiti svoju težinu a do prvog rođendana obično ima trostruku težinu od one na porodu. Dohrana dojenčeta obično počinje oko šestog mjeseca života sa kašicama od voća i žitarica a u kasnijim mjesecima u prehranu se polako dodaje meso, povrće, riba i masnoće.

Nedonošče

Normalna trudnoća obično traje oko 40. tjedana. Prerano rođeno dijete, nedonošče, je rođeno u vremenskom periodu nakon 28. tjedna a prije 37. tjedna trudnoće. Organi kod takve dijece nisu razvijeni do kraja te se dijeca smještaju u inkubator s potrebnim aparatima za održavanje života, kako bi se omogučio daljnji razvoj. Ovako rođena dijeca obično do svoje druge godine dostignu normalnu težinu.

Novorođenče

Novorođenče je naziv djeteta od njegovog rođenja do starosti od 28 dana, tj. tijekom prva četiri tjedna svog života. U prosjeku težina novorođenčeta je oko 3.500 grama a dužina oko 50 cm. Vid u dojenčadi nije razvijen do kraja te uglavnom imaju zatvorene oči a oštro vide na 20-30 centimetara. Djeca kod rođenja imaju potpuno razvijen osjet njuha te dobro prepoznaju mirise. Majčin dodir je izuzetno važan za razvoj te dijeca koja su češće u doticaju s majkom, koža o kožu, bolje spavaju.

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay