Talijanski fakulteti

Zemlja pizze, pašte, mode i kvalitetnih studija pristupačnih inozemnim studentima.

Od sjaja i moći Rimskog carstva i trgovačkih vještina Mlečana pa sve do vrhunskih dostignuća renesansnih umjetnika i mislioca – malo je reći da je područje današnje Italije bogato kulturnom, intelektualnom, estetskom i umjetničkom baštinom. Duh ove iznimne tradicije i dalje živi u mnogim povijesnim gradovima Italije, pružajući pravo ozračje za udubljivanje u intelektualne aktivnosti. No to, naravno, nije jedini razlog zašto se u posljednje vrijeme sve veći broj inozemnih studenata odlučuje na studijski boravak u Italiji – tu su popriličnu ulogu igrale i promjene u zakonu uvedene 2004. godine. Zahvaljujući njima, broj ponuđenih studijskih programa (te i njihova kvaliteta) naglo je porastao, a uz to je došlo i do povećanja broja magistarskih studija na engleskom jeziku – koji su, moramo li uopće napominjati, od izrazite važnosti u privlačenju inozemnih studenata.

Gledajući iz hrvatske perspektive, velika prednost Italije je i njezina blizina, dok dodatne kulturalne i jezične sličnosti ju čine osobito popularnim izborom za studente iz Istre i Hrvatskog Primorja. Zahvaljujući tome Italija izrazito dobro kotira među hrvatskim studentima – tako je ona drugi najpopularniji izbor za studij u inozemstvu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Također, Italija se izdvaja među Europskim zemljama po svojem ˝demokratičnom˝ pristupu što se inozemnih studenata tiče. Tako su na području ˝čizme˝ školarine jednake za sve – bilo lokalne studente, državljane zemalja Europske Unije ili pak stanovnike bilo kojeg drugog zemaljskog kutka. Na državnim sveučilištima, studentski doprinosi plaćaju se u obliku upisnine koja se kreće u prihvatljivom rangu od 850 do 1000 Eura po akademskoj godini, dok su na privatnim fakultetima cijene, naravno, mnogo više.
I što se mnogih ostalih usluga tiče, inozemni studenti imaju jednaka prava kao i talijanski, pa tako imaju i jednak pristup stipendijama, studentskim kreditima, stambenoj pomoći i slično. Također, mnogi hrvatski studenti uspijevaju dobiti i značajnu financijsku pripomoć kroz stipendije talijanske Vlade – tako osamdesetak studenata godišnje osvaja novčane iznose s kojima je moguće pokriti troškove stanovanja, prehrane i studentskih doprinosa.

Italija trenutno broji 94 institucija visokog obrazovanja, a najznamenitija među njima je Universita di Bologna. Osim po (ne)slavnoj reformi europskog obrazovnog sustava, bolonjsko sveučilište je poznato i kao najstarije sveučilište u zapadnom svijetu – osnovano je već 1088. godine, a i sam termin ˝sveučilište˝ je skovan upravo zahvaljujući njegovom stvaranju. Među najdrevnijim tercijarnim institucijama na svijetu također se nalazi Sveučilište u Padovi (Universita degli studi di Padova), koje je osnovano 1222. godine i slovi među hrvatskim studentima kao osobito poželjno odredište za studiranje medicine.

Bologna

Tu je i popularno sveučilište u Trstu (Universita degli studi di Trieste) gdje je osobito tražen studij prevođenja te, među skupljim opcijama, prestižno privatno sveučilište Bocconi u Milanu kao poželjan odabir za usavršavanje u ekonomskim znanostima. Bocconi je, kao i veliki broj tehničkih univerziteta (politecnico) u Italiji, osobito slavan po svojoj povezanosti s korporacijama i međunarodnim agencijama, što njegovim studentima nakon diplome uvelike olakšava ulazak na tržište rada.

Uz sve uobičajene dokumente (osobna identifikacija, putovnica, potvrda o završenom stupnju obrazovanju potrebnom za upis željenog studija, a svi prevedeni i na talijanski jezik od strane sudskog tumača), kako bi se upisalo studij u Italiji potrebno je predati i zahtjev u konzularnom predstavništvu Republike Italije. Upisi obično započinju sredinom svibnja, a krajnji rok upisa ovisi o odluci ambasade. Također, potrebno je dokazati znanje talijanskog jezika, i to putem posebnog ispita koji se polaže početkom rujna – ispit je obavezan za sve, uz moguće iznimke koje se odlučuju na državnoj i institucionalnoj razini. Za pohađanje studija na engleskom jeziku, potrebno je i priložiti dokaz svojih jezičnih vještina u obliku položenog IELTS ili TOEFL testa.

Popis najpoželjnijih institucija visokoškolskog obrazovanja u Italiji:

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DI BOLOGNA
LOKACIJA:Bologna
KONTAKT: tel.: +39 051 2099507; e-mail: internationaldesk@unibo.it

SVEUČILIŠTE: SAPIENZA UNIVERSITA DI ROMA
LOKACIJA: Rim
KONTAKT: tel.: (+39) 06 4991 2745;e-mail: settorestudentistranieri@uniroma1.it

SVEUČILIŠTE: POLITECNICO DI MILANO
LOKACIJA: Milano
KONTAKT: tel.: +39 02 2399 1; e-mail: webinternational@polimi.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI MILANO
LOKACIJA: Milano
KONTAKT: tel.: ++39 02503 111; e-mail: International.students@unimi.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DI PISA
LOKACIJA: Pisa
KONTAKT: tel.: +39 050 221 2111; e-mail: relazioni.internazionali@adm.unipi.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DI TORINO
LOKACIJA:Torino
KONTAKT: tel.: +39 011 6706111

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PADOVA
LOKACIJA: Padova
KONTAKT: tel.: +39 049 8273131; e-mail: callcentre@unipd.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI NAPOLI FEDERICO II
LOKACIJA:Napulj
KONTAKT: tel.: +39(0)81 – 2531111; e-mail: webint@unina.it

SVEUČILIŠTE: POLITECNICO DI TORINO
LOKACIJA:Torino
KONTAKT: tel.: +39 011.090.6254; e-mail: politecnicoditorino@pec.polito.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DI CATANIA
LOKACIJA:Catania
KONTAKT: tel.: +39-095-7382386; e-mail: urp@unict.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI SIENA
LOKACIJA: Siena
KONTAKT: tel.: +39 0577 232111; e-mail: info@unisi.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA COMMERCIALE LUIGI BOCCONI
LOKACIJA:Milano
KONTAKT: tel.: + 39 02.5836.3535; e-mail: inexchange@unibocconi.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA POLITECNICA DELLA MARCHE
LOKACIJA:Ancona
KONTAKT: tel.: (+39) 071.220.1; e-mail: relazioni.esterne@univpm.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI BARI ALDO MORO LOKACIJA:Bari
KONTAKT: tel.: 800 88 30 46; e-mail: urp@uniba.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI VERONA
LOKACIJA: Verona
KONTAKT: tel.: +39 045/8028588; e-mail: servizio.orientamento@ateneo.univr.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI UDINE
LOKACIJA: Udine
KONTAKT: tel.: +39 0432 55668, + 39 0432 558385 ; e-mail: mauro.pozzana@uniud.it

SVEUČILIŠTE: UNIVERSITA DEGLI STUDI DI TRIESTE
LOKACIJA: Trst
KONTAKT: tel.: +39 040 5583035; e-mail: sabina.viezzoli@amm.units.it

Silvia Vidović