7 vrsta brašna

Brašno je namirnica koju većina ljudi konzumira gotovo svakodnevno u nekom od raznovrsnih oblika.

Bilo da se radi o kruhu i pecivima, o tjestenini, u umacima za zgušnjavanje, kao jedan od sastojaka ukusnih kolača i torti, u svemu se tome nalazi brašno. U ovome vam tekstu donosimo 7 vrsta brašna i za što se najčešće koriste.

Kokosovo brašno

kokos
Kokosovo brašno jedno je od glavnih sastojaka razno raznih kolača, Rafaelo kuglica i nekih drugih slastica. Može se koristiti i za pečenje kruha i peciva, a ima i iznimnu moć upijanja. Dobro je za organizam jer ima niski sadržaj ugljikohidrata, bogato je vlaknima, a i bezglutensko je pa ga mogu konzumirati i osobe koje imaju intoleranciju na gluten.

Pirovo brašno

U zadnje je vrijeme sve popularnije pirovo brašno koje je dugi niz godina bilo dosta zanemarivano. Obiluje mineralima i proteinima, a može se koristiti u raznim kombinacijama s drugim vrstama brašna. Pirovo brašno sadrži brojne vitamine i minerale, bogato je ugljikohidratima, proteinima te dijetalnim vlaknima.

Bademovo brašno

badem
Iako postoji mogućnost da kod kuće napravite bademovo brašno uz pomoć blendera, pravo bademovo brašno malo je kompleksnije za izradu jer iz njega valja odstraniti ulje. Badem je inače poznat po tome što je pun kalcija, sadrži velik udio nezasićenih masnih kiselina, a njegovo je brašno bezglutensko.

Raženo brašno

raz
Kad netko odluči iz prehrane izbaciti bijeli kruh i peciva, najčešće se orijentira upravo na raženo brašno. Kruh spravljen od ovog brašna daje osjećaj duže sitosti, ali najčešće se miješa s drugim vrstama brašna. Njegova je hranjiva vrijednost vrlo velika, sadrži manje glutena od pšeničnog brašna, ali se ne preporučuje osobama intolerantnima na gluten.

Kukuruzno brašno

kukuruz
Pri pomisli na domaću hranu i tek pečeni kruh koji baka vadi iz pećnice, koja Vam vrsta prva pada na pamet? Još ako Vam narežemo malo luka, kobasice, sira i vrhnja, kukuruzni kruh je ta karika koja nedostaje. Kukuruzno brašno koristi se i u raznim kolačima, ne sadrži gluten, prema starim vjerovanjima, pomiješano s vodom pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka, a možete ga koristiti u kozmetici, na primjer za piling iz kućne radinosti.

Pšenično brašno

vrste-brasna
Još uvijek nekako najzastupljenije brašno na policama jest pšenično brašno. Od njega se rade peciva, kruh, tjestenina i kolači svih mogućih vrsta i oblika. Obično kad netko kaže brašno, upravo je pšenično brašno to koje nam prvo padne na pamet. O vrsti pšenice ovisi kakvo je brašno, koje su njegove kvalitete i za što se sve koristi, ali kada bismo onako općenito trebali govoriti o nekim njegovim karakteristikama onda bismo mogli reći da pšenično brašno sadrži vitamine i minerale, izvor je mangana, fosfora i selena, ali ga je dobro pomiješati i s drugim vrstama kako bi se međusobno nadopunile. Ovo brašno sadrži gluten pa se ne preporuča osobama koje imaju intoleranciju na gluten.

Rižino brašno

riza
Rižino brašno spada u bezglutenska brašna, može se koristiti i za izradu tjestenine, ali i peciva, pogače, pudinge i hranu za malu djecu. Dobro je i za zgušnjavanje raznih umaka, a možete se iskušati i u pripremi kolača. Ono sadrži minerale i vitamine od kojih su najzastupljeniji kalcij i željezo te vitamini B1 i B2.

Za koje god brašno se odlučili nećete pogriješiti. Ne valja podcjenjivati ni jednu vrstu brašna, najbolje ih je kombinirati kako biste dobili ono najbolje od svakoga. Sljedeći put kad krenete u kupovinu brašna, probajte pronaći neko domaće brašno. Okus Vaše hrane bit će drugačiji, a i Vaše će tijelo dobiti sve prijeko potrebne vitamine i minerale. Neka Vam kriterij pri odabiru brašna u većoj mjeri bude kvaliteta, a u manjoj mjeri vrsta samog brašna.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Harsha K R, Kovac, Free Food Photos, Chandrika Nair