Što su točno bjelančevine

Kao što su biljke sagrađene od stanica, kojima je glavni sastav celuloza, tako je čovječji i životinjski organizam sagrađen od stanica kojima su glavne sastojine bjelančevine.

Bjelančevine naše hrane su najkompliciraniji kemijski spojevi koji se, uglavnom, sastoje od ugljika, vodika, kisika i dušika, od kojih je dušik bitan sastav i karakterističan za bjelančevine. U bjelančevinama ima najviše ugljika, pa onda kisika, dušika, sumpora i željeza.

Ovi elementi spojeni su u bjelančevinama u vrlo velike molekule čiji je sastav vrlo kompliciran, jer je jedna molekula bjelančevina sastavljena od 20 raznih vrsta aminokiselina, od kojih mora naše tijelo primiti najmanje 16 vrsta da bi moglo izgraditi i nadoknaditi istrošene bjelančevine. One vrste bjelančevina koje sadrže sve najpotrebnije aminokiseline zovemo biološki puno vrijednima, a one vrste koje ne sadrže sve ove aminokiseline zovemo biološki manje vrijednim bjelančevinama.

Punovrijednih bjelančevina ima u ovim živežnim namirnicama životinjskog porijekla: mesa, jajetu, siru, jetrima, mozgu, ribama, mlijeku, krvi, bubrezima i plućicama. Osim toga, ima ih u krumpiru i žitaricama te nekom lišću od povrća, ali njihova količina i vrijednost nije uvrđena. Jedino u sočivicama ima punovrijednih bjelančevina.

Malo vrijedne bjelančevine nalaze se voću i povrću, korijenu, plodu i lišću. za čovječji organizam jednako su važne punovrijedne i manje vrijedne bjelančevine. Po sadržaju bjelančevina možemo namirnice podijeliti na: bogate bjelančevinama: različiti sirevi, meso, jaja i sočivice; srednje bogate bjelančevinama: žitarice, orasi, gljive, krumpir, mlijeko; s malom količinom bjelančevina: voće i povrće.

Ako je količina bjelančevina što ih tijelo prima veća nego što je potrebno, dolazi u tijelu do većih poteškoća. U tijelu se stvara mokraćna kiselina koja se uvlači u tkiva. Ako primljene bjelančevine ne odgovaraj upotrebi, onda se ovi ostaci bjelančevina tako razgrađuju u tijelu da izgaraju. Budući da je to izgaranje dosta skromno, to bjelančevine proizvode u našem tijelu i malo topline.