Zbog čega je ovo ‘sirotinjsko’ jelo odličan izbor za mališane

Ovo izuzetno ukusno starinsko jelo naše bake rade od davnina, a ono jako dobro utječe na organizam.

Palenta ili žganci je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i oduvijek se smatralo seoskim hranom. Jako je zdrava i ukusna, a palenta ili žganci se pripremaju vrlo lagano i mogu se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog brašna. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka i to od najranijih životnih dana. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svatko bez obzira na starosnu dob.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo.

Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti odnosno karotenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i riže, kukuruz glasi za najvažniju žitaricu na svijetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom energijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, riboflavina i niacina. Također može se pohvaliti s velikim sadržajem fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je mamama, zbog toga idealan obrok za mršavljenje (100 g palente sadrži oko 380 kalorija).

Zdrav dječji doručak: evo kako koprivu možete poslužiti djeci

Žganci ili palenta s koprivom

Kopriva je jedan od najboljih izvora klorofila, koji povećava broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), odnosno hemoglobina u krvi, a evo i jednog od načina kako da je poslužite djeci.

Potrebno vam je:

– 2 šake mladog lišća koprive

– kukuruzno brašno (trećina u odnosu na količinu vode)

– nekoliko žlica hladno prešanog ulja

Priprema recepta

U šeflju s posoljenom vodom stavite oprano i isjeckano mlado lišće koprive. Pustite da voda provri, pa smanjite vatru. Polako dodajte kukuruzno brašno, stalno miješajući. Kada se masa zgusne, dodajte nekoliko žlica kvalitetnog, hladno prešanog ulja. Dobro izmiješajte i sklonite s vatre.

Poslužite u posudicama s kiselim mlijekom.

Dobar tek!

 

Izvor: yomama