Vaša djeca vas neumorno nagovaraju da nabavite psa?

Kada ste konačno odlučili kupiti ili udomiti psa, otvaraju se brojna nova pitanja. Koju pasminu je najbolje odabrati?

Velik ili mali pas? Gdje će spavati, u stanu, kući ili dvorištu? Roditelji moraju biti svjesni da, iako psa možda nabavljaju kako bi udovoljili djeci, ona nisu sposobna dresirati ga i brinuti o njemu u potpunosti, te je odgovornost prvenstveno na roditeljima.

Važno je pažljivo odabrati, jer neke se pasmine uistinu bolje slažu s djecom od drugih. Stav da su manji psi prikladniji za djecu nije posve točan, jer ih djeca mogu doživljavati kao igračke, pa može doći do ozljeda.

diete pas kućni ljubimac djeca

Veliki psi, pak, nerijetko zahtijevaju veću brigu, duže šetnje ali i lakše mogu ozlijediti dijete prilikom igre.

Treba izbjegavati pse čuvare i agresivnije pasmine, te se raspitati o karakteristikama pojedinih pasmina koje dolaze u obzir.

Kada je pasmina odabrana, započinje priprema djeteta (i cijele obitelji) na dolazak novog, četveronožnog ljubimca. Ako se odlučite za potpuno malo štene, budite svjesni da je potrebno uložiti mnogo strpljenja i vremena u njegovu dresuru.

Raspodjela odgovornosti i obaveza u brizi oko psa trebala bi prethoditi njegovom dolasku

Nova kućna pravila trebaju biti poznata svim članovima obitelji- na primjer što i kada pas smije jesti, gdje će spavati- savjetujemo ne u krevetu s djecom zbog zdravstvenih razloga i kvalitete sna.

Prije dovođenja psa u kuću, potrebno je nabaviti neophodne stvari: zdjelice, ogrlicu i vodilicu, krevetić ili kućicu ako spava vani, igračke, pseću hranu..

bišon pas životinje zoo

Jednom kada pas dođe u kuću počinje prava zabava!

Već i sam odabir imena zasigurno će veseliti djecu! Preporučuje se osigurati psu nekoliko dana da se prilagodi na novu okolinu te ga u tom periodu ne umarati pretjerano igrom. Kada bude spreman, pas će krenuti u istraživanje novog doma.

Slijedi upoznavanje djece i psa, učenje uzajamnoj pažljivosti, nježnosti i suživotu. Dok pas uči osnovna pravila ponašanja uči i o autoritetu, o svom položaju unutar obitelji.

Djeca koja imaju kućne ljubimce često imaju veće samopouzdanje i lakše upoznaju nove prijatelje. Uz psa ona se uče odgovornosti, strpljivosti i empatiji te razvijaju socijalne, emotivne i kognitivne vještine.

Kada se pas i dijete nauče međusobno poštovati i razumjeti, mogu stvoriti vrlo čvrstu vezu. Njihov odnos može biti uistinu poseban, a uz novog najboljeg prijatelja vaše će dijete dobiti i vjernog čuvara.

Pas pruža ljubav, osjećaj sigurnosti i privrženosti, neiscrpan je izvor zabave za svako dijete, a osim uzbuđenja i veselja djeteta oko brige za drugo biće, stvaraju se uspomene za cijeli život!

Abeceda roditeljstva