Jež u proljeće: što ako naiđete na maloga ježa bez mame

Proljeće je doba godine u kojem ćete vrlo često na otvorenom imati prilike vidjeti mlade ježeve. Pa su tako česti prizori dok ježići prelaze cestu zbog čega se sve vozače moli za veći oprez.

Ježevi su vrlo korisne, lijepe i bezopasne životinje. Ukoliko živite u kući i imate dvorište ježevi vam mogu biti od velike koristi jer će vas osloboditi od zmijskih jaja, insekata štetnih za vrtove, puževa i malih otrovnica.
Postoji više razloga zbog kojih mali ježići ostaju bez majki, a neki od njih su stradavanje majki kada odlaze po hranu i trovanje.

Ako šećući prirodnom naiđete na ježića koji je ostao bez majke, savjetuje se da ga što prije utoplite u dekicu, termoforom ili bocom s toplom vodom.

Ipak prije uzimanja ježića u ruke malo pričekajte kako bi vidjeli da li će se majka ipak vratiti. Ako se majka ne vraća ježića odnesite kod veterinara kako bi se mogli najbolje posavjetovati što napraviti.

Ako prihvatite na sebe brigu oko ježića, valja znati da se prvi tjedan mali ježevi hrane svaka 2-3 sata. Period između hranjenja se povećava po sat vremena sa svakim novim tjednom.

Kozje mlijeko je za ježa najbolja hrana. Potrebno je da mlijeko bude mlako zbog čega ga je prije svakog hranjenja potrebno grijati. Ježića hranite na špricu od 2 ml ili kroz kapaljku,

Čvrstu hranu počinjete nuditi ježiću nakon tri tjedna starosti, u malim količinama. Mačja hrana je najbolji izbor čvrste hrane za ježiće. Kako se prelazi na čvrstu hranu tako se smanjuju mliječni obroci.

U dobi od 6 tjedana ježevi prelaze na samostalno hranjenje. Kada im se ponudi čvrsta hrana, potrebno im je odmah ponuditi i vodu za piće. Voda uvijek treba biti svježa.

Ukoliko otkrijete neku drugu mamu ježicu pokušajte joj “podvaliti” nađenu bebu ježa, možda ga i prihvati.
Ako u početku ježić ne prihvaća zamjenu za majčino mlijeko, ne znači da neće samo će mu biti potrebno više vremena za prilagodbu. Prije svakog hranjenja operite ruke jer su ježevi vrlo osjetljivi na infekcije.

Mali ježići se moraju držati na toplome i biti čisti. Nakon svakog hranjenja im masirajte trbuščić, jer im to radi i majka nakon jela.