Koliko znamo o lavovima tim kraljevima divljina

Svima je dobro poznata poslovica „ Snažan si kao lav“, a upotrebljavali smo je barem jednom u životu.

Ovakve riječi namjenjujemo za ljude koji se ističu od drugih osoba po upornosti i snažnoj životnoj energiji, a za njih u životu ništa ne predstavlja problem. Često smo se pitali zašto se baš snaga uspoređuje s životinjom poput lava kojeg u svim udžbenicima nazivamo kraljem životinja, a upravo on mora biti jak i snažan.

Lavovi su životinjska vrsta koji pripadaju porodici mačaka, a naseljavaju područja Afrike kao i neke dijelove Azije. U narednom tekstu donosimo vam osnovne informacije o lavovima, njihovom načinu životu i zanimljivosti o lavovima iz Tsava (Afrika) o kojima priča cijeli biološki svijet današnjice.

Osnovne informacije o lavovima

Kao što smo bili napisali, lavovi pripadaju porodici mačaka. Mužjaci se razlikuju od ženki po grivi, zbog koje je svaka jedinka za sebe izrazito specifična. Neke osnovne dimenzije ovih životinja su sljedeće: dužina od njuške do repa (160 cm-180 cm) i tjelesna masa od 150 kg-225 kg.

Logična je činjenica da su lavice puno nježnije od lavova, sitnije građe, a samim time i manjih dimenzija. Boja krzna lavova dominira u nekoliko osnovnih nijansa. Uglavnom su tu boje od žuto-zlatne, crvenosmeđe-smeđe pa sve dok tamnosmeđe boje.

Funkcija grive kod lavova izrazito je važna. Njome lavovi pokazuju drugim životinjama koliko su opasni, služi za zastrašivanje, a glavna funkcija iskazuje se u opasnim borbama.

Prema znanstvenim istraživanjima, funkcija grive osim zaštite ima jako veliku važnost kod udvaranja za vrijeme parenja. Lav s ljepšom grivom privući će veći broj mladih lavica, a samim time imat će veću šansu za plodnijim potomstvom.

Gdje žive lavovi
Nastanjuju veliko područje Afrike te određena područja Azije, iako su u prošlosti obitavali i na području Europe. Važno je naglasiti da su azijski lavovi mnogo manji od afričkih što je s jedne strane logično budući da prehrana dosta utječe na razvoj i krajnji izgled tijela.

Lavovi žive u čoporima kojeg čine uglavnom ženke u međusobnom srodstvu, vođene lavom koji je na čelu hijerarhijskog čopora.

lav-2

Jesu li lavovi opasni za ljude?

Budući da lavovi žive na određenom teritoriju, oni predstavljaju opasnost za ljude koji žive u njihovoj blizini. Lavovi su divlje životinje i napadaju onda kada se osjećaju ugroženima, ako se čovjek približi mladuncima ili ako je sama životinja ranjena.

Lavovi su od davnina napadali ljude, a za to postoje brojni dokazi iz prošlosti.

Prema nekim istraživanjima napadi na ljude ovise o raspoloživosti hrane, genetskim poremećajima, genetikom i „naučenim ponašanjem“. Što se tiče brutalnih napada na ljude poznati su lavovi Duh i Tama iz 19.stoljeća sa sjeveroistoka Kenije (rijeka Tsavo) u istočnoj Africi koji su pojeli više od 140 radnika koji su tada radili na željeznici.

Zanimljivosti

> Zanimljiva informacija je da su lavovi nakon tigrova druga po veličini vrsta mačke, a budući da nastanjuju područje Afrike može se reći da su najveće kopnene zvijeri u Africi
> Rep lavova dugačak je oko 1m
> Kod lavova potrebno je punih pet godina kako bi se razvila griva
> Lavovi u prirodi žive do sedam godina dok su u zološkom vrtu preživjeli i više od 30 godina
> Legendarni lavovi Duh i Tama u Keniji su ubili više od 140 ljudi

Autor: Marina Jakšić
Fotografija: Tambako The Jaguar