Slatke brige u trudnoći

Kako sam već u ranijim tekstovima spominjala, mi trudnice u ovom najljepšem razdoblju izložene smo turbulentinim promjenama.

Kod nekih su te promjene više, kod nekih manje izražene. Također je već poznato da se te promjene najviše očituju na području lica, grudi i bedara. Također sam pisala i o promjenama na koži na području lica sa kojima i sama vodim malu borbu. No u ovom tekstu ću malo više pažnje posvetiti promjenama na području trbuha.

Kod većine trudnica strije (ponajviše na području trbuha) su neizbježna pojava, ponajviše u području trbuha. Iako ja zasada nemam problema sa njima, statistika kaže kako ih 80% trudnica dobije već krajem drugog tromjesječja. Do strija dolazi zbog rastezanja kože. Dolaze u obliku jakih crvenih linija najčešće u donjem dijelu trbuha, no također se mogu naći i na drugim dijelovima trbuha, bokovima, grudima.

Iako je zaključak mnogih istraživanja taj kako kreme ne mogu zaista spriječiti pojavu strija te je pojava istih najviše vezana za naše genetske predispozicije, elastičnost kože te pravilnu prehranu. No bezobzira što stručnjaci kažu (uz napomenu da nikako nije poželjno pretjerivanje u korištenju određenih kozmetičkih proizvoda!) nekako mislim da korištenjem odgovarajućih kozmetičkih preparata ipak možemo malo ublažiti, smanjiti svrbež i pucanje kože. Da ne spominjem kako za mene, pogotovo sada u trudnoći, masaža tijela predstavlja jedno veliko opuštanje koje je u ovom razdoblju najbitnije.

vazelin

Zašto sam danas odabrala baš ovu temu? Naime kako je moja okolina upoznata s tim da trenutno naviše volim proizvode na prirodnoj bazi i kako se u mom ormariću najviše mogu naći proizvodi Olival kozmetike, tako sam nedavno na poklon dobila i njihovu mast, odnosno vazelin da upotpunim svoju kolekciju.

Radi se o univerzalnoj zaštitnoj masti, odnosno vazelinu koji prije svega štiti kožu od isušivanja i ujedno ubllažava iritacije. Namijenjena je za hrapavu, suhu i ispucanu kožu bilo kojeg dijela tijela. Osobno ju najviše koristim na području trbuha i bedara. No jako učinkovita mi se pokazala i za masažu stopala, najviše za suhe i ispucale pete. Ono što mi je jako bitno u trudnoći (pogotovo u ove nadolazeće ljetne i tople dane), a to je da se radi o proizvodu koji je bez mirisa.

Drage mame/ trudnice, ne brinite previše zbog promjena koje su nas snašle. Radije ugađajte sebi i svom tijelu i priuštite si opuštajuću masažu. Ukolike neke od vas i budu imale trajnije posljedice nakon poroda, imajte ih sa ponosom prisječajući se svojih trudničkih dana. Ja sigurno hoću!

Napisala: Jelena Stošić