U obrani od komaraca i ostalih insekata

Dolaskom toplijeg vremena dolaze nam komarci i ostali insekti. Prije trudnoće nisam baš imala problema sa njihovim ubodima, no sa trudnoćom se to malo promijenilo. Postoje razno razni savjeti stručnjaka vezano za korištenje preparata protiv uboda. Iako nekima ne smetaju ubodi komaraca, ima i onih za koje je to velika stvar, koji imaju određene alergijske reakcije. U takvim situacijama ubodi običnih komaraca prestaju biti bezazleni i treba dobro razmisliti na koji način se od njih obraniti.

Kako sam sada postala češća meta insekata počela sam proučavati literaturu vezanu za iste. Tako sam naišla na niz stvari koje privlače komarce te se izbjegavanjem istih može uvelike smanjiti naša izloženost ubodima. Dakle među stvarima koje privlače komarce stručnjaci ističu: tamnu odjeću (ona privlači komarce, stoga se preporučuje izbjegavati odjeću tamnih boja), mliječnu kiselinu (nakon vježbanja ili konzumiranja određenih namirnica kao što je na primjer slana hrana, naše tijelo oslobađa mliječnu kiselinu koja privlači komarce), voćne i cvijetne mirise (parfemi, kozmetika za tijelo, kosu i sunčanje koji sadržavaju mirise privlače insekte. Stoga se u toplijim mjesecima svakako preporučuje korištenje prirodne kozmetike sa što manje mirisa), temperaturu kože (hladnije ruke i noge su privlačnije za komarce), vlagu (svi već znamo kako razni insekti vole vlagu. Ne mora se nužno raditi o malim količinama vlage, štoviše čak i male količine poput vlažnog cvijeća ili znoj sa našeg tijela mogu privući komarce). Čitajući tako naišla sam i na savjet koji preporučuje svakodnevno uzimanje doze od 100 mg vitamina B1. Tom dozom se mogu spriječiti ili barem smanjiti ubodi komaraca.

olivalNo uz sve gore navedeno u torbi je svakako potrebno imati odgovarajuće sredstvo protiv uboda. Ranije sam već pisala o prirodnoj kozmetici Olival koju sam počela koristiti. Tako sam se odlučila i za njihov Natural Defense sprej protiv komaraca 100 ml.

Obzirom da sam u trudnoći, počela sam više čitati deklaracije prozvoda, što ranije nisam tako često radila. Vrlo mi je bitno da se radi o kozmetičkim proizvodima koji su dobiveni iz sirovina prirodnog porijekla, a Olival proizvadi mi to pružaju. Spomenuti sprej je tako dobiven kao mješavina masnih i eteričnih ulja. Radi se o kombinaciji 5 eteričnih ulja (ulja litsee cubebe, mente, niaulija, kajeputa i lavande) koja odlično štiti od svih vrsta komaraca i ostalih insekata. Ja ga koristim od kako je stiglo toplo vrijeme i jako sam zadovoljna. Kod ovog proizvoda mi se sviđa što ne masti kožu i ne ostavlja nikakve tragove i brzo se upija, a najviše kod ovog spreja volim to što ne sadrži nikakva umjetna bojila ni mirise (kako sam u trudnoći postala dosta osjetljivana na razno razne mirise to mi je vrlo bitno). Stoga, drage mame svakako preporučam ovaj proizvod u borbi protiv neželjenih uboda od komaraca i ostalih insekata.

Piše: Jelena Stošić
Više informacija na: Olival