Kosa u trudnoći se mijenja – kako je njegovati

Drage mame da li ste tijekom trudnoće primijetile promjene na svojoj kosi i kako ju njegujete?

Poznato je kako se tokom trudnoće dešavaju razne promjene sa našim tijelom pa tako i sa kosom. To je sasvim normalno, a super vijest je ta što kod većine trudnica to znači gušću, sjajniju kosu i brži rast. No nažalost ima i trudnica kojima se događa upravo suprotno. Kosa im postaje suša i oštećenija.

U mom slučaju u prvom tromjesječju mi je bilo najteže po pitanju svih promjena pa tako i kose. Nisam se dobro osjećala zbog čestih mučnina pa mi je i kosa izgledala nekako izmučeno.

No ulaskom u drugo tromjesječje sam se i fizički i psihički počela bolje osjećati, mogu reći da se tada na van moglo primijetiti koliko blistam od sreće što se nastavilo i dalje u trudnoći.
To je očito imalo odjeka i na moju kosu. Iako sve te promjene najviše ovise o razini pojedinih hormona u organizmu trudnice, u mom slučaju je bilo tako.

Razmjenjujući tako iskustva sa prijateljicama (bivšim i sadašnjim trudnicama) samo sam potvrdila spoznaju da svaka od nas promjene proživljava na svoj način.

Neke od njih su vodile ili vode borbu sa masnom kosom. One su u svom slučaju primjetile pojačano mašćenje kose.

Stručnjaci kažu da do ovakvih promjena dolazi zbog promjene spolnog hormona androgena koji pak pojačava rad žlijezda koje se nalaze odmah ispod sloja kože.
Njihov savjet za takav problem je taj da se pronađe odgovarajući šampon, često pranje neće pomoći.

Druge su pak imale problema sa suhom kosom. Za njih stručnjaci kažu da im se lojne žlijezde smanjeno luče ili jednostavno koriste pogrešan šampon, odnosno njeguju kosu na pogrešan način.

Kao što sam već ranije u tekstu spomenula, osobno nemam problema sa kosom u trudnoći. Kod mene se dešava upravo to da što trudnoća više odmiče moja kosa je sve sjajnija i gušća.

No kako povremeno bojim kosu u pramenove (u prosjeku svaka 3 mjeseca), jedan kraći period nakon toga kosa mi bude malo suša.
Ukoliko trudnica poželi obojati kosu tokom trudnoće, većina liječnika nema ništa protiv jer nema dokaza da bi time naštetile svojim bebama.

No vrlo je bitno koristiti proizvode bez agresivnih kemikalija i po mogućnosti one koji su bazirani na sirovinama prirodnog porijekla.
Zbog toga mi je vrlo bitno da u tom periodu koristim odgovarajući šampon. Odlučila sam malo istraživati s proizvodima na tržištu i različitim činijama koje se nude.

Sjajan šampon i regenartor za kosu na prirodnoj bazi pronašla sam u proizvodu s avokadom

On je upravo namijenjen sušoj kosi. Što se u mom slučaju pokazalo super odabirom nakon bojanja pramenova jer kako sadrži komponente avokado ulja i pantenola, smiruje mi kožu i kosa mi dobiva jedan svilenkasti sjaj.

Proučavajući razne deklaracije proizvoda pročitala sam kako je ulje avokada bogato vitaminima A, B, D, E i K, lecitinom i esencijalnim masnim kiselinama, što je odlično, a ponaviše zato jer sam u trudnoći kada je još bitnije da odaberem zdraviji proizvod.

Bilo kako bilo drage mame, trudnice, da li vodite ili ne vodite borbu sa svojom kosom tijekom trudnoće uvijek imajte na pameti da zapravo nijedna od promjena koje nam se dešavaju nije u našoj moći.

Ono što možemo i vjerujem da sve tako radimo, a to je da se svaka od nas na svoj način trudi pravilno njegovati svoje tijelo da bi naše bebe bile što zdravije i samim time mi sretnije.

Napisala: Jelena Stošić