Što radi i kakva je žabica Gatalinka

Mnogim noćnim životinjama velike oči pomažu vidjeti u mraku. Crvenooka gatalinka ima goleme oči uz pomoć kojih ne samo da vidi već i zastrašuje grabežljivce! Ovaj vodozemac jede kukce, a svoj plijen hvata dugim jezikom.

Oči Gatalinke

Tijekom dana oči ove žabe su zatvorene dok spava. Ako se uznemiri, oči joj se naglo otvaraju i zastraše grabežljivca.

Kreketanje

Crvenooke gatalinke vole živjeti pokraj vode. Za vrijeme parenja mužjaci glasno krekeću, glasajući se s “čak-čak” i tako drugim mužjacima govore da se drže podalje. Mužjaci krekeću i da bi objavili ženkama gdje će ih pronaći.

žaba gatalinka

Duge noge

Gatalinke su dobri skakači, no znaju čučnuti i biti vrlo mirne kako bi se stopile s lišćem dok čekaju u zasjedi svoj plijen.

Membrane na velikim očima

Žaba ima tri vrste očnih kapaka. Donji se kapak ne miče, dok se gornji zatvara kad žaba trepne ili proguta. Treći je kapak poluprozirna kožica.

gatalinka

Mijenjanje boja

Većina crvenookih gatalinki smeđe su boje kada su mlade, ali mogu promijeniti boju. Kako odrastaju, koža im postaje svijetlozelena i plava na stranama, dok su im noge narađaste.

Jastučići za prihvaćanje na nožnim prstima

Gatalinka ima velike prste na prednjim i stražnjim udovima. Među njima ima prostora, a na vrhovima su joj jastučići za prihvaćanje kako bi se dobro držale za granu ili stabljiku.

Životni ciklus

Ženka polaže svoja jaja. Zalijepi ih za list koji visi iznad lokve vode. Jaja su zaštićena mekom želatinom, a mladunci rastu unutar jaja. Kada se izlegnu, past će sa stabla u lokvu ispod njega. Mladunci se nazivaju punoglavci i s vremenom će im izrasti noge.

Saznajte više: Noćna bića
Uz dopuštenje: Profil knjiga (sve fotografije)