Izašao je sjajan vodič za odgoj djece prema metodi Montessori

Ovaj svebuhvatan vodič za odgojitelje i roditelje, za odgoj djeteta u prve tri godine, zasnovan na pedagoškim načelima i uputama Marije Montessori.

Vrtići koji rade prema metodi Marije Montessori (1870. – 1952.), talijanske liječnice i pedagoginje čije su revolucionarne zamisli promijenile način na koji danas razmišljamo o odgoju djece, uživaju sve veću popularnost diljem svijeta i njihov broj svake godine sve više raste.

Tim više što, cijelo stoljeće kasnije, suvremena znanstvena istraživanja potvrđuju otkrića i pedagoška načela koja je Marija Montessori razvila još početkom 20. stoljeća na temelju pomnog opažanja djece i njihova razvoja.

Stoga je posve razumljivo da mnogi roditelji žele primijeniti metodu Montessori i prije nego što njihova djeca krenu u vrtić.

Saznajte odgovore na pitanja koja si postavljate u vezi odgoja vašeg djetea

> Što roditelji mogu učiniti kako bi svojoj djeci pomogli u izgrađivanju ličnosti i pozitivna stava prema sebi i drugima u prve tri godine života, razdoblju koje je presudno za njihov razvoj?
> Na koji način roditelji mogu u vlastitu domu primijeniti metodu Montessori od samog rođenja djeteta?

Montessori knjiga za odgoj djeteta

Autorice knjige Montessori od prvoga dana, Paula Polk Lillard i njezina kći Lynn Lillard Jessen, odgovaraju na ta i mnoga druga pitanja vezana za izazove s kojima se roditelji suočavaju želeći od prvoga dana pomoći svome djetetu u veličanstvenom zadatku samooblikovanja u cjelovito ljudsko biće koje će biti sposobno voditi ispunjen i sretan život.

Oslanjajući se na opsežna istraživanja i upute Marije Montessori za odgoj djeteta u prve tri godine, autorice knjige pružaju roditeljima jednostavne smjernice za uspostavljanje skladnog i funkcionalnog okruženja za podizanje malog djeteta, od uređenja djetetove sobe, pomno dizajniranog namještaja i predmeta kojima će se dijete rado koristiti.

Također, mnoštvo korisnih i blagotvornih savjeta, koji su detaljno opisani u knjizi, pomoći će roditeljima vrlo rano naučiti dijete da se samo obuče, pripremi hranu, odvikne se od pelena i samostalno obavlja nuždu te održava svakodnevnu higijenu – od češljanja kose, pranja zuba, brisanja nosa, kupanja i pranja kose do umivanja i pranja ruku.

Posebna je pozornost u knjizi posvećena i uspostavljanju urednog rasporeda spavanja u prvim tjednima djetetova života, jer san je, navode autorice, „osnova dobrobiti djeteta, stoga roditelji od samog početka moraju imati jedan cilj: naučiti dijete kako se samo spremiti na spavanje i kako kvalitetno spavati jer ga time pripremaju za odrasli život“.

***
„Važan i pravodoban doprinos najranijem djetinjstvu – knjiga koja obiluje anegdotama, praktičnom mudrošću i iskustvom, korisna i primjenjiva. Ovakav planski, pažljiv i inteligentan odgovor na razvoj djetetove osobnosti potaknut će interes roditelja, koji će naučiti kako uspostaviti ugodan, zdrav i postojan odnos sa svojom djecom. Ovu bi knjigu trebao imati svaki roditelj, svaka dadilja, teta čuvalica i odgajatelj.”
Virginia McHugh Goodwin,
izvršna direktorica Međunarodnog Montessori društva (AMI)

Montessori vodić za roditelje

O AUTORICAMA: MARIJA MONTESSORI I LYNN LILLARD JESSEN
Paula Polk Lillard jedna je od vodećih svjetskih autoriteta Montessori teorije i prakse, članica upravnog odbora Američkog Montessori društva (AMS) kao i Međunarodnog Montessori društva (AMI).

Osim knjige Montessori od prvoga dana (Montessori from the Start, 2003.) napisala je još tri vrlo važne knjige o primjeni metode Montessori u odgoju djece: Montessori: A Modern Approach (Montessori: moderan pristup, 1972.; o odgoju djece od treće do šeste godine života), Montessori in the Classroom (Montessori u učionici, 1980.; predstavljanje principa odgojne metode Montessori u jaslicama i maloj školi) i Montessori Today (Montessori danas, 1996.; opis programa odgojne metode Marije Montessori za osnovnoškolsko obrazovanje).

Zajedno s kćeri Lynn Lillard Jessen, suautoricom knjige Montessori od prvoga dana, osnovala je školu Forest Bluff u Lake Bluffu u saveznoj državi Illinois koja primjenjuje metodu Montessori za odgoj djece od predškolske dobi do kraja osmog razreda.

Paula je ravnateljica škole i zajedno s Lynn drži tečajeve za roditelje i djecu, kao i radionice za roditelje koji primjenjuju odgojnu metodu Montessori na djeci od rođenja do treće godine života. Žive u Lake Forestu u Illinoisu.

Paula Polk Lillard i Lynn Lillard Jessen: Montessori od prvoga dana
S engleskoga prevela Ira Martinović
Uz dopuštenje: Stilus