Knjiga Moja obitelj i druge životinje prodana je u 5 milijuna primjeraka, saznajte zašto

Knjiga Moja obitelj i druge životinje koja je prodana u više od pet milijuna primjeraka prije prikazivanja serije na BBC-u, a od tada je prodano još, sada je stigla i kod nas!

Gerald Durrell je bio britanski prirodnjak i zagovornik očuvanja divljih životinja

Njegova najveća ostavština je zoološki vrt na otoku Jersey, jednom od britanskih kanalskih otoka te „Durrellova zaklada za zaštitu divljih životinja“ čiji je pokrovitelj britanska princeza Anne.

moja-obitelj-druge-zivotinje-1

Zaklada i dalje aktivno djeluje na očuvanju divljih životinja te je Gerald Durrell i želio osnovati zoološki vrt upravo kako bi na taj način očuvao ugrožene divlje životinje te im osigurao sigurne uvjete za razmnožavanje i razvoj.

Ostale Durrellove knjige također su povezane s njegovim životom te je tako nastala i knjiga „Zoološki vrt u mojoj prtljazi“ u kojoj opisuje kako je sakupljao životinje za zoološki vrt na Jerseyju i sve probleme oko transporta životinja. Knjiga je prevedena i na hrvatski jezik.

Nevjerojatno je koliko se ljudi počelo baviti zaštitom prirode i životinjska vrsta ili poželjelo biti prirodoslovcima zbog Durrella i njegovih knjiga. On je zaslužan za redefiniranje modernog zoološkog vrta i uopće očuvanju ugroženih vrsta, spašavanju i vraćanju u prirodu.

Zapitajmo se koliko godišnje izgubimo tj. uništimo životinjskih vrsta?

Malo prije nego je Drugi svjetski rat buknuo, obitelj Durrell, majka udovica i četvero djece, napušta kišnu Englesku i odlazi na veličanstveni, sunčani otok Krf. Najmlađi, osmogodišnji Gerald, veliki zaljubljenik u (engleske) životinje misli da je stigao u raj.

Voli ih sve – kornjače i žabe, leptire i šišmiše, škorpione i hobotnice. Među veličanstvenim srebrno zelenim maslinicima i svjetlo bijelim plažama, Gerry je počeo proučavati (i skupljati) životinje izazivajući veselje i kaos u svojoj tolerantnoj obitelji.

Barem onoj engleskoj, jer krfska, koju će steći za tih pet godina boravka na tada malo poznatom otoku – zauvijek je, kako je sam rekao, oblikovao njegov život.

Postat će svjetski ugledan i priznat prirodoslovac, zagovaratelj očuvanja divljine i humanih zooloških vrtova kakvi postaju danas.

Gerald Durrell majstor je priče i pripovijedanja, pa se nemojte čuditi kad shvatite, čitajući ovaj klasik, da se od srca smijete, da osjećate miris borova i čujete cvrčke, ma gdje da ste jer njegova sjećanja na te čarobne dane jedna su od najomiljenijih klasičnih priča koju su voljeli – i vole – mnogi odrasli i djeca.

Njegove uspomene su poslužile kao predložak za TV serije, od kojih je posljednja “Durrellovi” prikazana i kod nas. Sada napokon možete uživati u romanu koji će vas, vjerujemo, oduševiti i nasmijati. Topla priča o neobičnoj obitelji začinjena s engleskim humorom – za sve generacije.

Tekst: Alis Marić