Ljekovita kupka od kamilice

Kamilica je biljka čija su ljekovita svojstva cijenjena još od doba egipatskih faraona a poznata je po tome što pomaže kod širokog niza bolesti i tegoba. Podjednako se koristi u narodnoj i službenoj medicini a svoje mjesto pronašla je i kod primjene u aromaterapiji i kozmetičkoj industriji.

Domovina kamilice smješta se u područje Europe te sjeverozapadne Azije. Raste gotovo na svim livadama, uz putove, a najviše voli sunčana mjesta. Njezini sitno bijelo-žuti cvjetovi lagano su uočljivi i prepoznatljivog su ugodnog mirisa. Postoji više vrsta ove biljke a najcjenjenije su rimska i njemačka vrsta kamilice, koje se najčešće uzgajaju za industrijsku upotrebu.

Kamilica

Cvjetovi kamilice se beru krajem svibnja i početkom lipnja, a berba cvjetova je navodno najbolja ujutro. Biljka se zatim suši na suhom mjestu, svakako u hladu.

U cvijetu kamilice otkriveno je preko 120 kemijskih sastojaka te mnogobrojnih drugih spojeva od kojih neki nastaju tek u procesu prerade.

Pripravci od kamilice pomažu kod različitih problema ili imaju ljekovita svojstva, a ona su sljedeća:

> antiupalno djelovanje
> antiseptičko djelovanje
> snižavanje temperature
> smetnji pri menstruacijom
> opuštanje mišića
> mršavljenja

Najpoznatiji pripravak koji se može svakodnevno konzumirati je čaj od kamilice. Kamilicu ne treba kuhati nego ju samo treba preliti s kipućom vodom te je oko pet minuta držati u poklopljenoj posudi, procijediti i zatim piti čaj.

Kamilica

Odlično je i eterično ulje kamilice koje je tamnoplave boje a najčešću primjenu ima u pripravcima za njegu i liječenje kože. Oblozi se uglavnom primjenjuju kod upale očiju i ublažavanje reumatskih bolova u zglobovima.

Parna kupelj od kamilice služi za inhaliranje i čišćenje dišnih puteva.

Kupka od kamilice:

Kupka od kamilice se preporučuje za smirenje živčanog sustava i smanjenje stresa. Dovoljno je pet do šest jušnih žlica cvijeta preliti s vrelom vodom i ostaviti par minuta. Potom je treba procijediti i dodati u vodu. Dovoljno je samo desetak minuta proboraviti u ovoj kupki kako bi se popravilo raspoloženje.

Izdvojeno:

> Kamilica je peta najprodavanija biljka u svijetu
> Unatoč svim ljekovitim svojstvima postoje osobe alergične na kamilicu
> Uzgojene vrste kamilice imaju potpuno bijele cvjetove
> Ovu biljku možete posaditi u vrtu kako bi pospješili rast drugih biljaka

Izvor: Wish.hr