Bijeli sljez  blagodat je za dišne puteve

U hladnije vrijeme česte su respiratorne bolesti i kod djece i kod odraslih, a problem s začepljenim nosom i kašljem postaju gorući problem.

Veća hladnoća vani i suh zrak unutra dovoljni su okidači za probleme s dišnim organima.

Kod malih beba začepljen nos može biti velik problem koji može rezultirati bronhiolitisom, odnosno nakupljanjem katara te kašljem.

Čišćenje nosića i iskašljavanje kod tako malih beba je vrlo teško postići, no priroda se pobrinula da ponudi rješenje koje olakšava te probleme u obliku biljke čija je vrijednost prepoznata još od davnina.

OVDJE saznajte kako razlikovati prehladu, gripu, alergiju ili neku drugu bolest?

bijeli-slijez

Bijeli sljez (Althaea officinalis) danas se smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice zahvaljujući visokom sadržaju sluzi.

U medicinske svrhe koriste se korijen, listovi i cvjetovi te biljke koja uglavnom raste u nizinama, no korijen i list prednjače svojim korisnim svojstvima.
Prema analizama, korijen obiluje biljnom sluzi, pektinom i taninom, a list, uz sluz, sadrži flavonoide, minerale…

ZNATE LI da je astma u djece najčešća kronična bolest

Cvjetovi se beru od lipnja do kolovoza te se suše na toplom zraku, a korijen se iskopava u rano proljeće ili u jesen.

Pravilno osušen korijen je na prijelomu bijele boje, a moguće ga je nabaviti već oguljenoga. Dostupan je u gotovo svim ljekarnama i bolje opskrbljenim trgovinama.

Pomoć pri različitim tegobama

Upravo zbog tih ljekovitih svojstava sljez je pogodno rješenje kod različitih tegoba dišnog, probavnog i urinarnog sustava.

Sluz zbog svoje mekane i skliske strukture prianja na sluznicu te je na taj način oblaže, štiti i ublažava iritacije.
Zbog toga vrlo efikasno ublažava i smiruje suh nadražajni kašalj te olakšava iskašljavanje umanjujući spazam mišića dišnog sustava.

Osim blagotvornog djelovanja na dišni sustav, bijeli sljez je učinkovit i u liječenju problema probavnog trakta, od kolitisa, proljeva, povraćanja…, kod teškog i bolnog mokrenja, a vrlo je djelotvoran (u kombinaciji s kamilicom) i protiv upale želučane sluznice. Bijeli sljez može se uspješno koristiti i u vanjskoj primjeni pa je često dio masti koje se koriste za liječenje čireva, varikoznih vena, a poznat je i kao vrlo hidratizirajuće sredstvo.

Spas za začepljene nosiće

Malo koji roditelj nije barem jednom iskusio borbu s otčepljivanjem nosića svoje bebe, a slušanje njezina otežanog disanja i osjećaj bespomoćnosti nije nimalo lijepo iskustvo. Stoga i pedijatri kod upala respiratornog sustava preporučuju čaj od bijelog sljeza u funkciji kapi za nos kako bi se olakšalo disanje.

Kako pravilno pripremiti čaj od sljeza?

Kod pripreme čaja vrlo je važno sačuvati što je više moguće sljezove sluzi, a to se postiže dužim vremenom pripreme i hladnom vodom. Naime, ovaj se čaj ne kuha na klasičan način prelijevanjem biljke vrućom vodom, a samo se dovoljno dugim vremenom stajanja može osloboditi sluz.

Bijeli sljez

Način pripreme sljezovog čaja za otčepljenje nosića

Jedna velika žlica sljezovog korijena prelije se s 2 decilitra hladne vode te se ostavi stajati na sobnoj temperaturi oko dva sata.

Nakon toga se procijedi te lagano zagrije na temperaturu tijela.
Mala količina čaja stavi se u kapaljku (moguće ju je kupiti u ljekarni) te se svaka dva sata ukapa u nosnice. S obzirom na izuzetnu blagost, tako pripremljenim čajem može se kapati nosić i dojenčadi.

Starija djeca mogu i piti čaj od sljezovog korijena. Priprema se na isti način, a može ga se zasladiti medom ili stevijom, te je takav jako dobar protiv kašlja i za ispiranje grla, a pokazao se učinkovitim i kod bronhitisa i astme. Potrebno ga je piti u gutljajima.

Priroda pomaže

U ovo zimsko vrijeme viroza i prehlada prirodna obrana organizma odnosno jačanje imuniteta važno je u zaustavljanju prvih simptoma infekcija. Rješenja iz prirode svakako mogu biti jedan od zidova obrane.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Melanie Shaw