Možete li se uživjeti u bebin svijet?

Konvencionalna mudrost sugerira da su novorođene bebe relativno bespomoćne. Međutim, studije pokazuju da bebe imaju kognitivne sposobnosti koje daleko nadmašuju naša očekivanja. Donosimo mišljenja stručnjaka o mozgu bebe i kako bebe razmišljaju.

Bebe mogu ući u svijet s mozgom koji se čini nesofisticiranim, ali upijaju i razumiju više nego što mi shvaćamo. Bebe primjećuju, obrađuju i arhiviraju sve što odrasli i djeca oko njih govore i rade. Većina njihovog učenja odvija se kroz njihova osjetila.

Pampers je početkom 12. mjeseca, u suradnji sa stručnjacima i Muzejom Iluzija, osmislio izložbu Zamisli bebin svijet kako bi svima pomogao dočarati razvoj njihovih osjetila.

Za one koji nisu posjetili izložbu donosimo nekoliko činjenica o tome kako bebe razmišljaju i što možete učiniti kod kuće kako biste potaknuli razvoj mozga svoje bebe.

pampers beba

KAKO BEBE RASTU I RAZVIJAJU SE

Osjet jezika: bebe od samo 8 mjeseci mogu razlikovati uzorke na vlastitom jeziku od pozadinskih zvukova. Izvadite košaricu za otkriće i jasno imenujte i označite svaki predmet dok vi i vaša beba zajedno istražujete jezik.

Osjet broja: bebe šest mjeseci ili mlađe primjećuju razliku između velike skupine predmeta ili slika i manje skupine (na primjer, razlika između pet točaka i 13 točaka).

Osjet ljudi: mozak dojenčadi napreduje od sigurne emocionalne vezanosti za skrbnike, što dovodi do razvoja naprednijih socijalno-emocionalnih vještina kroz djetinjstvo i djetinjstvo. Bebe mogu vježbati prepoznavanje emocija iz izraza lica uz ovu igru osjećaja.

mama i beba kako beba vidi

ŠTO BEBE TREBAJU OD ODRASLIH

Gledajte i “prilagodite” se onome što nam bebe govore. Naša puna ljudska prisutnost – obraćanje pažnje na bebe i razgovor o njihovim interesima – je kritična. Moramo usporiti dovoljno da promatramo bebe, razumijemo njihove interese i zabilježimo što komuniciraju.

Omogućite bebama zanimljive materijale za igranje i istraživanje. Iskustvo je još bolje kada se podijeli s drugom osobom. Drugim riječima, sami zanimljivi materijali nisu dovoljni – aktivno se bavite svojom bebom tijekom ovih iskustava.

izlozba pampers bebe

A evo što naši influenceri kažu o tome što oni misle da prolazi glavicama njihovih beba:

Voljela bi zamisliti kako je jednoj bebi kad ju svi tako vole i grle. Kad samo prima poljupce i zagrljaje. Kad ne zna za ništa što ju očekuje i što svijet donosi. Kad je svijet nježan i posvećen samo njoj.

Nekad ta beba i odraste. Onda vidi ovakve fotke i zna da je bila obožavana, držana na dlanu, da su je svi ljudi gradili, ne samo otac i majka, već djedovi i bake, stričevi i tete…

Svaka beba zaslužuje da ju se ovako voli i grli ❤️ ja iako sam sad već i sama majka, osjećam se nekad kao beba, kad me mama pita kako sam? Kad sam došla doma? Kad mi baka kaže “ne mogu vjerovati da imaš dvoje djece” – Mi smo svi zauvijek nečije bebe. Mogu zamisliti da je jako lijepo biti beba, čak i kad se neke stvari čine teške, kao prvi koraci, prva kruta hrana, prve riječi….to je ono sto čini život zanimljivim….te prve stvari…jeste i vi nečija beba?

– Ela Dvornik

Pitam se nekad, ‘što ta mala uopće misli o svemu’ ????????
Dok ne počne jasno artikulirati svoje želje i stavove, mogu samo pretpostavljati, osjećati, pogađati i nagađati… ????????♀️ A često se pitam – bode li je ova majica, žulja li je cipelica, jesmo li joj glasni jesmo li joj dosadni… ????
Zamislite koliko tako malo biće ima dojmova, impresija, mišljenja i koliko je osjetljiva u ovom prilično neosjetljivom svijetu ????

A da bismo manje zamišljali, a više znali kako zaista žive najmlađi, pobrinula se četa stručnjaka i roditelja u interaktivnoj izložbi ‘Zamisli bebin svijet’ koja se održala, 24. studenog u Muzeju Iluzija ????
Čini mi se baš zanimljivo i korisno, jer sam i sama pobornik one – što ih bolje razumijemo, bolje i kvalitetnije možemo biti uz njih kad su najranjiviji ❤️

– Marijana Batinić

Mario Petrekovic Pampers Muzej Iluzija

Iako još ne mogu govoriti, bebe nam jasno daju do znanja koliko smo im važni u životu. Jedan od znakova, kojima nam bebe govore: VOLIM TE, dugi su pogledi u naše oči. Zamislite kako se beba osjeća dok promatra mamino lice puno ljubavi i nježnosti. Mislim da ova fotkica i krezubi, medeni osmijeh, razvučen preko cijelog lica, ocrtava svu ljubav i ljepotu života. Ovo je definicija bezuvjetne ljubavi. ????

Gledajući ovu fotku, prisjetila sam se citata koji je u trenutku, kad sam ga pročitala, ostavio na mene toliko snažan dojam da mi se urezao u pamćenje do dan danas: „Dijete u prvim, presudnim godinama života majku doživljava kao sveobuhvatnu, snagu koja štiti i hrani. Majka je hrana, ljubav, toplina, zemlja. Kad te ona voli, znači da si živ, ukorijenjen, da si kući.“ ????

A ja te, maleno moje, volim toliko da riječima nikada to neću moći izraziti. Ali u mom pogledu uvijek ćeš sve moći jasno iščitati. Kao i ja u tvom. ????

– Nikolina Minovska

pampers izlozba za bebe

Često se pitam o čemu razmišlja, što joj prolazi glavom, kako doživljava svijet, svoje roditelje, okolinu.
Zamislite kako je tim malim ljudima koji sve prolaze po prvi put, sve primaju srcu, kažu ono što misle, upijaju sve što ih okružuje. Koliko su nježni, osjetljivi i ranjivi i koliko im je potrebna naša ljubav i zaštita.

– Anita Dujić

#zamisli kako je njima kad u 4 sek ideš od ljubavi do smrade. Brzi od Nevere.

– Ivan Šarić

“Vidjet ćeš kad te beba jednom zgrabi za kosu – to ne pušta!” ????????
Zamislite kako je tek bebi kad osjeti te tanke niti koje se odjednom petljaju među njenim prstićima… a tek kad otkrije da povlačenje kose izazove mamin krik, pa to im je valjda zabavnije od bilo kojeg plišanca”

– Korana Gvozdić

Promo