Kako djeca vide svijet od prvih dana, puzanja, ustajanja i snažnih koračića

Jeste li kad zamislili svijet kroz oči vaše bebe? Znate li da ga vidi potpuno drugačije od vas?

Naime, kad vaša bebica otvori oči neće vidjeti šareni veseli svijet oko sebe, niti će ga vidjeti jasno. Upravo suprotno, u prvim danima njezin je svijet u svim nijansama sive i prilično zamućen, bez raspoznavanja detalja.

Oštar je tek u središtu vidnog polja na vrlo malim blizinama. No od tog trenutka, pa idućih godinu dana za bebu počinje velika avantura u kojoj će svakim danom sve intenzivnije otkrivati svijet oko sebe.

beba i otac tata

Kako dani prolaze, bebin svijet postaje radosniji

Tjedan za tjedan i vaše će beba otkrivati sve više detalja koji privlače njezin interes. Mnoštvo podražaja učinit će da se bebica osjeća poput pravog istraživača na velikom putovanju na kojemu ispočetka neće moći odvojiti ‘važno’ od ‘manje važnog’, pa će sve apsorbirati jednakim intenzitetom.

Uostalom, upravo je stigla na planetu Zemlju i sve joj je novo i još neviđeno. Svijet doživljava vrlo intenzivno. Baš kao što ga vi doživljavate kad se zateknete u, primjerice, nekom novom gradu kojeg želite cijelog istražiti. Odmah.

Boje koje bebe razlikuju već u prvom tjednu života

Iako razvoj vida kod beba počinje prije rođenja, trebat će puno dvije godine da svijet vide očima odraslih. I u te dvije godine mnogo će se toga promijeniti. U prvom mjesecu života bebice tek na trenutak mogu zadržati glavicu uspravno, a okice nisu osobito osjetljive na svjetlost.

Reagiraju na predmete koje se pomiču vodoravno ispred njihovih očiju kao i na vaše lice u svojoj blizini.
Zanimljivo je kako boje počinju razlikovati već u prvom tjednu života – najprije crvenu, narančastu, žutu i zelenu, a onda i plavu i ljubičastu. Stoga je dobra ideja iznad bebina krevetića objesiti mobilije u veselim i kontrastnim bojama.

bebe puzanje beba

Vaša beba postaje istraživač s navršena dva mjeseca

Stvari se mijenjaju već u drugom mjesecu života. Dok leže potrbuške, bebice podižu glavu, a do kraja trećeg mjeseca mogu je tako zadržati i cijelu minutu. Vrijeme je to i kad se bebin vid izoštrava, pa će i bez dizanja glavice sa zanimanjem promatrati svoju okolinu.

Javit će se i želja da dosegnu stvari koje su u njihovoj blizini, te će znatiželjno pogledom pratiti što se oko njih događa. Stoga kad ste u sobi pričajte bebi i pratite traži li vas pogledom.

U drugom i trećem mjesecu života pojačava se i osjetljivost na svjetlost, pa tijekom spavanja zamračite prostoriju u kojoj je bebica. U ovom razdoblju spavat će na leđima, no kad je budna, okrenite je na trbuh kako bi i tako poboljšali njezine motoričke i vizualne sposobnosti.

beba i boje zapazanje kod bebe

Najbrža ruka: bebe su neuhvatljive u stavljanju predmeta u usta

Od četvrtog do šestog mjeseca života sve je bolja koordinacija oko – ruka, pa bebe postaju neuhvatljive u lociranju stvari i njihova stavljanja u usta. Ako leže na trbuhu dižu se na laktove, a očima prate udaljene predmete i pružaju ručice prema njima.

Puno pažljivije prate što se oko njih događa, osobito pokret, te razlikuju izraze lica. Vid se brzo razvija i postaje sve oštriji, a bebe već vide i sve boje dugina spektra. Ako im igračka koju drže ispadne iz ruke, pogledom će pratiti gdje je pala.

Ovo je i pravo vrijeme za prvi liječnički pregled vida na kojemu će okulist provjeriti zdravlje bebinih očiju.

obitelj i beba

Vaša beba već ima godinu dana… Sjajno! :)

Do trenutka kad napuni godinu dana beba uči kako uskladiti vid s pokretima tijela. U tom razdoblju vrlo intenzivno i znatiželjno istražuje svoju okolinu pa nisu neobične ni modrice i ozljede oka u tom istraživalačkom žaru.

Okreću se samostalno s leđa na trbuh, pridižu se kako bi primile igračku koja im je nadohvat ruke, a posežu i za onima koje su izvan njihova dometa. U osmom mjesecu svog života klize ležeći na trbuhu, a u devetom počinju i puzati.

Ono što nisu mogle dosegnuti sad im je dostupnije, pa ćete početi sklanjati stvari koje ne želite da beba dohvati izvan njezina vidokruga. U tom periodu bebice počinju ustajati, a do besvijesti mogu bacati predmete očekujući kako ćete ih vi podići.

Naravno, samo kako bi ih ponovno bacili. U puzanju postaju pravi maheri i poput Jurića mogu prepuzati cijeli stan. Postaju istinski neumorni pioniri u istraživanju svega što ih okružuje.

izlozba pampers bebe

Doživite bebin svijet iz njezinih cipelica

Nekako s prvim rođendanom ohrabruju se i za prve samostalne korake, koji će kroz koji tjedan postati snažni i sigurni. Tad je i njihov vid gotovo u potpunosti razvijen.

Doživljavaju svijet oko sebe baš poput nas odraslih. Samo sa svoje visine. No kad znate da smo mi odrasli svijet zapravo prilagodili sebi, njihova perspektiva čini se daleko zanimljivija.

Nju možete i sami otkriti ako do nedjelje, 5. prosinca 2021. godine posjetite interaktivnu izložbu ‘Zamisli bebin svijet’ u zagrebačkom Muzeju iluzija.

Koliko intenzivno bebe doživljavaju svijet oko sebe donekle ćete saznati ako se stavite u njihove cipelice, a upravo je to omogućeno na spomenutoj izložbi koju donosi Pampers čija briga za bebe ne završava s pelenama.

Uz neprestane inovacije u kreiranju proizvoda za bebe, kako bi bebama bilo još ljepše i ugodnije u pelenama, te uz brigu za okoliš i očuvanje prirodnih resursa, razumijevanje bebinog svijeta još je jedna od misija koju su si zacrtali.

kako vide bebe

Beba vaš svijet upoznaje od rođenja, pa je izložba ‘Zamisli bebin svijet’ idealna prilika da i vi upoznate njezin.

pampers izlozba za bebe

Promo