Pomozimo obnoviti Dječji dom Vrbina Sisak

Djeca iz Doma zablistala u ulogama vila i vilenjaka u Lonjskom polju.

Fotografkinja Iva Lulić i multimedijski umjetnik Zdenko Bašić kreativno vode humanitarni projekt kojem je cilj uređenje Dječjeg doma Vrbina Sisak.

snimanje-kampanje-1

Park prirode Lonjsko polje ugostio je cijenjenu fotografkinju Ivu Lulić i multimedijskog umjetnika Zdenka Bašića koji djecu iz Dječjeg doma Vrbina Sisak preobražavaju u vile i vilenjake na bajkovitim lokacijama Čigoča, Kratečkog i Mužilovčice.

Fotografiranje je dio humanitarno-umjetničkog projekta Naša ljubav za njihova srca čiji je cilj prikupiti financijska sredstva za uređenje Dječjeg doma Vrbina Sisak.

snimanje-kampanje-2

Zgrada Doma trenutačno je u vrlo lošem stanju i nužno je obnoviti prostorije u kojima djeca žive. Svi uključeni u projekt nadaju se da će se prodajom umjetničkih fotografija prikupiti novac dostatan za uređenje Doma.

„Nakon potrebnih zahvata, prostorije će biti opremljene i novim namještajem kako bi životni prostor djeci Doma bio što ljepši i ugodniji. Ovaj projekt je i početak još jedne važne akcije kojom planiramo na nacionalnoj razini izraditi mjeru za zapošljavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

snimanje-kampanje-3

Naime, ta djeca, kada napune 18 godina, izlaze iz doma u kojem su bili smješteni i svakako im se mora pomoći kako bi se lakše osamostalili“, istaknuo je Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA.

SI-MO-RA je humanitarni projekt pokrenula u ime Sisačko-moslavačke županije, a potporu su mu dale Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, tvrtka Destinacijski menadžment Zrin te Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

snimanje-kampanje-4

„Drago nam je da smo dio ove priče! Nadamo se da će djeca iz Dječjeg doma Vrbina Sisak iz Lonjskog polja ponijeti nezaboravne uspomene i da će humanitarna akcija ostvariti svoj cilj! đ

Naše su lokacije čarobne same po sebi, a zahvaljujući umjetničkom timu koji djecu preobražava u vile i vilenjake, u Lonjskom polju upravo svjedočimo stvaranju jedne priče pune ljepote i dobrote“, kazala je Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.

Đurđica Pavešić-Herkov, ravnateljica Dječjeg doma Vrbina Sisak, zahvaljuje svima uključenima u projekt te dodaje da su djeca u njemu vrlo rado sudjelovala, baš kao i njihove odgajateljice koje su im bile pratnja na snimanju: „Ovo fotografiranje je za djecu novo vrijedno iskustvo. Sa snimanja su se vraćali oduševljeni i poželjeli su ponoviti taj bajkoviti doživljaj.“

snimanje-kampanje-5

Fotografkinja Iva Lulić potvrđuje da su se djeca iz Dječjeg doma Vrbina Sisak odlično snašla pred objektivom njezina fotoaparata: „Ovaj se projekt na neki način nadovezuje na moj iz 2010. godine Vile i vilenjaci Artusi kada su fotografirana djeca iz Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac.

Vjerujem se da će ovaj projekt biti jednako uspješan“. Pritom je istaknula da je njoj kao fotografu izuzetno zanimljiva priroda Lonjskog polja – od pustopoljine do drveća.

snimanje-kampanje-6

I multimedijskog umjetnika Zdenka Bašića bez daha su ostavile lokacije snimanja iako je prvi dan u Lonjskom polju padala kiša.

Ona je četveročlanoj ekipi u danima koji su slijedili, donijela još jedan izazov – blato. Unatoč tome svi koji u projektu sudjeluju, cijelo vrijeme s lica ne skidaju osmijeh. Znaju da nakon kiše dolazi sunce.

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)