Prijave za mikro-stipendije

Veleposlanstvo SAD-a i Institut za razvoj obrazovanja predstavljaju novi projekt za potporu učenicima i studentima koji žele nastaviti svoje obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama!

Natječaj za prijavu za mikro-stipendije koje će olakšati studentima pripreme za studij u SAD-u otvorene su do 14. veljače 2020.!

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i Institut za razvoj obrazovanja, kao jedini ovlašteni centar EducationUSA mreže u Hrvatskoj, objavljuju natječaj za dodjelu mikro-stipendija za pripreme za prijavu na studij u SAD-u.

Međunarodno prepoznata visoka učilišta, bogat studentski život, fleksibilnost i tisuće studijskih programa s kojima se može mjeriti rijetko koja zemlja u svijetu samo su neki od razloga zašto je SAD već dugi niz godina među najpopularnijim obrazovnim destinacijama za hrvatske studente, ali i studente drugih zemalja.

U prošloj akademskoj godini SAD se ponovno našao među prvih deset destinacija u kojima su hrvatski studenti odlučili početi ili nastaviti svoj obrazovni put, zajedno s čak 1,094,792 svojih kolega iz svih krajeva svijeta.

Naime, kroz posljednja desetljeća Sjedinjene Američke Države stvorile su snažan i istovremeno jedinstven sustav koji omogućava da više od milijun međunarodnih studenata uspješno upisuje i završava najširu paletu programa, među kojima su najpopularniji inženjerstvo, poslovna ekonomija, matematika i računarstvo te društvene znanosti.

Stipendije kao preduvjet mobilnosti

S obzirom na to da su upravo stipendije sve češći preduvjet za uspješnu mobilnost studenata i savladavanje brojnih financijskih i administrativnih barijera kada je riječ o studiranju u inozemstvu, Veleposlanstvo SAD-a i Institut za razvoj obrazovanja pokrenuli su projekt u okviru kojega će financirati studente koji se pripremaju za prijavu na neko od akreditiranih američkih visokih učilišta.

Uz financijsku potporu, cilj ovog projekta je omogućiti hrvatskim studentima mnogo lakši nastavak obrazovanja, ali i pripadajuću savjetodavnu pomoć.

Nedostatak sredstava za obavljanje pripremnih aktivnosti, poput pripreme za polaganje standardiziranih testova (npr. TOEFL, SAT, GMAT) i samog testiranja, prijevoda dokumentacije, troškova prijave na visoka učilišta ili troškova izrade vize za odlazak u SAD često predstavljaju prepreke kada je riječ o odlasku na studij u inozemstvu.

micro-grants-stipendije

Stoga je cilj ovog projekta pružiti potporu učenicima i studentima koji razmišljaju o studiju u SAD-u te im olakšati sve korake i aktivnosti koje će morati obaviti na putu prema svojem cilju.

Uz doprinos većoj mobilnosti mladih ljudi, internacionalizaciji obrazovanja te povezivanju različitih kultura, Veleposlanstvo SAD-a i Institut za razvoj obrazovanja kroz mikro-stipendiranja vide velike mogućnosti u izgradnji pozitivnog globalnog okruženja temeljenoga na razmjeni znanja i ideja različitih generacija.

Dodatno, EducationUSA međunarodna je mreža s više od 400 savjetodavnih centara diljem svijeta u kojima učenici i studenti mogu doznati točne i pravovremene informacije kada je riječ o studiju u SAD-u, i to u potpunosti besplatno. Svake godine milijuni učenika i studenata diljem svijeta dobiju informacije o mogućnostima studiranja u SAD-u upravo u centrima mreže EducationUSA.

Prijave otvorene do veljače 2020.!

Natječaj je objavljen na web-stranicama www.iro.hr i www.usembassy.gov, a prijave na natječaj podnose se preporučenom poštom na sljedeću adresu:

Institut za razvoj obrazovanja
Trg Nikole Zrinskog 9/I, 10000 Zagreb
(s naznakom Za U.S. Mobility Micro-Grants).

Rok za prijavu je 14. veljače 2020.