Tri hrabrice dječji roman koji će osvojiti klince

Nagrađivana i slavna autorica Kate DiCamillo u ovom iskrenom romanu prekrasno dočarava dječje avanture, zbunjenost novim situacijama i neočekivano i nezaboravno prijateljstvo.

„Dirljiva priča o ljubavi i gubitku.“
Jacqueline Wilson

KRATAK SADRŽAJ
Kad je Raymien otac otišao od kuće sa zubotehničarkom, Raymie je smislila plan kako će ga vratiti: pobijedit će na natjecanju Mala miss Autoguma Središnje Floride pa će on vidjeti njezinu sliku u novinama i vratiti se kući.

Ali da bi pobijedila, mora učiniti dobro djelo i naučiti hvatati mažoretski štap pa odlazi na tečaj kod šampionke Ide Nee. Na tom tečaju upoznaje dvije djevojčice protiv kojih će se morati natjecati – krhku i odlučnu Louisianu koja također želi pobijediti te neustrašivu i tvrdoglavu Beverly koja to natjecanje želi sabotirati.

tri-hrabrice-1Louisiana živi s bakom jer su joj roditelji, slavni zabavljači, poginuli utopivši se kad je brod na kojem su bili potonuo; ona ima mnoštvo špangica sa zečićima, bolesna je i često pada u nesvjest, ali ima i čeličnu volju i vrlo je suosjećajna.

Beverly je sasvim različita – vješto barata nožem i mažoretskim štapom, sanja o tome kako će pobjeći od kuće i otići k ocu policajcu u New York, ničega se ne boji, vrlo je inteligentna i iskrena.

Raymiena je majka tužna i često plače, a Raymie je zabrinuta i razmišlja o svojoj duši. No kad se Raymie prestraši čineći dobro djelo, zamoli za pomoć Beverly i Louisianu i one postaju Tri hrabrice koje će, pomažući jedna drugoj, otkriti snagu istinskog i dubokog prijateljstva.

O autorici:

Kate DiCamillo omiljena je autorica mnogih knjiga za mlade čitatelje uključujući dvije nagrađene Medaljom Newbery: Priča o mišu zvanom Despero i Flora i Ulysses.

Odrasla je na Floridi, a kad je imala dvadesetak godina, preselila se u Minnesotu, gdje su je čežnja za domom i žestoka zima potaknule da napiše svoju prvu objavljenu priču Sve zbog Winn-Dixieja.

Ta je knjiga proglašena Počasnom knjigom Newbery, a za njome su slijedile mnoge druge nagrađene priče.

Uz priče, Kate Di Camillo napisala je i nekoliko sjajnih slikovnica i tri serije za čitatelje-početnike.
Kate DiCamillo izabrana je za Nacionalnu veleposlanicu književnosti za mlade 2014. – 2015.

O toj misiji i o snazi priče ona kaže: „Kad čitamo zajedno, povezujemo se. Zajedno, mi vidimo svijet. Zajedno, vidimo jedni druge.“

Kate DiCamillo rođena je u Philadelphiji, a živi u Minneapolisu gdje predano piše dvije stranice dnevno, pet dana tjedno.

Uz dopuštenje: Profil (sve fotografije)