Slikovnice o Maji i njenim pustolovinama osvojile su svijet

Neka slikovnica vašeg djetinjstva, postane i najdraža slikovnica vaše djece! Izdavački fenomen – više od 105 milijuna prodanih slikovnica diljem svijeta.

O SERIJALU MAJA:

Dražesna djevojčica Maja svjetski je poznat lik iz slikovnica još od davne 1954. godine kada je objavljena prva knjižica o njoj – Martine a la ferme (Maja na farmi). Od tada je slijedilo još 60 naslova o toj simpatičnoj djevojčici koja je osvojila srca i malih i velikih čitatelja diljem svijeta.

Uz ovaj izdavački fenomen vežu se fascinantni podatci – u svijetu je prodano više od vrtoglavih 105 milijuna ovih slikovnica, a godišnje se samo u Francuskoj proda više od 1,2 milijuna. Maja je prevedena na čak 34 jezika i objavljena u rekordne 52 zemlje. Zaživjela je i kao animirana TV serija, časopis, te na mnogim proizvodima za djecu kao što su društvene igre, odjeća i obuća, torbe, posteljina, raznovrsni darovni program pa čak i sladoled, a ima i vlastiti klub obožavatelja! Naravno, nisu je zaobišle ni računalne igre i aplikacije za pametne telefone i tablete.

maja-1

Priče o Maji nježne su i tople, isprepletene raznovrsnim dogodovštinama i poučnim situacijama. Ponekad nas odvode u čaroban svijet bajki, zastrašujućih duhova ili pak raskošnih kostima, a već u drugom trenutku s Majom smo na proslavi rođendana, u školi, na satu baleta ili spašavamo nemoćnu životinju i brinemo se o biljkama i očuvanju prirode oko nas.
Njezine pustolovine kombinacija su svakodnevice, dječjih snova i mašte, a obitelj, prijatelji i životinje najvažnije su okosnice njezina života. Odnosi između djece i odraslih temelje se na poštivanju i solidarnosti. Radoznala, brižna, razigrana, domišljata… samo su neki od pridjeva koji se vežu uz ljupku Maju.

Marcel Marlier belgijski je likovni umjetnik koji je Maji udahnuo život, a Gilbert Delahaye spisatelj je priča o Maji. Obojici je autora Maja donijela svjetsku slavu i dugogodišnju suradnju na tom projektu.

Ilustracije Marcela Marliera odišu strpljivošću i mnogobrojnim detaljima koje maleni čitatelji obožavaju promatrati. Pojedini su prizori toliko razrađeni i obogaćeni realističnim prikazima da ih možete iznova i iznova promatrati i uvijek otkriti ponešto novo. Osobito se ističu prikazi izraza lica i cjelokupnoga govora tijela kod svih likova, što djeci koja slušaju priču donosi dodatnu dimenziju vizualne percepcije emocija likova (tuge, sreće, razočaranja, straha, iznenađenja i sl.).

O POJEDINOM NASLOVU:

Maja – mala balerina

Maja upisuje baletnu školu i doznaje da postati primabalerina nije nimalo lako. Sati i sati vježbe, strpljene, upornost, disciplina… samo su dio onoga što će Maja spoznati u tek otkrivenom svijetu baleta. No, puno je tu lijepih i veselih trenutaka s prijateljicama, Mačetom i profesoricom baleta Irenom. A kada usne da je Pepeljuga pod svjetlima glavne pozornice, i vi ćete uroniti u pravu baletnu čaroliju i maštati zajedno s Majom uz ovu „rasplesanu“ knjigu.

Maja i njezin prijatelj vrapčić

Nestašna mačkica Mimi srušila je ptičje gnijezdo, a Maja i Mišo u njemu pronalaze malenoga vrapčića. Odmah odlučuju preuzeti brigu o nemoćnome mališanu, a u tome im pomažu i prijatelji te pas Žućo. Brižno ga hrane, čuvaju, maze i igraju se s njim. Iz dana u dan vrapčić sve više napreduje i uskoro postaje pravi mali nestašni zafrkant.

Maja i duhovi

Majina je kuća opsjednuta duhovima! Čas se čuju pred vratima, čas na tavanu! No, jesu li to zaista duhovi?! Maja i psić Žućo skupit će hrabrost i pokušati odgonetnuti što se to neobično događa u kući. Pridružite im se u toj avanturi i doznajte kako onaj koji se neslano našali s drugima može i sam postati dio tuđe podvale.

Maja u svijetu bajki

Dovoljno je znati čitati da biste mogli svijetom putovati! Da je tomu istina, uvjerit ćete se u ovoj bajkovitoj priči koja će Maju odvesti u čudesne svjetove. Svaka stranica slikovnice pred Maju i njezina prijatelja Petra donosi nove izazove i nevjerojatne avanture.

Kako bi poništili zle čini vještice kojima je začarala Petra, morat će se boriti s opasnim zmajem, prošuljati pokraj Mačka s Kapom, nadmudriti vješticu Zluradu, zamoliti diva Žderoslava i vile za pomoć… Jesu li u svom naumu uspjeli? Doznajte u ovoj prekrasnoj slikovnici!

maja-3 maja

DODATNE ZANIMLJIVOSTI O MAJI:

I love Martine naziv je izložbe koja od 2014. godine putuje svijetom, a često se održavaju raznovrsni programi i promocije na temu Maje i zlatnih 60-ih. Majin retro duh osvaja današnjicu!

Centar posvećen životu i radu Marcela Marliera, ilustratora i tvorca Maje, otvoren je 2014. godine na sjeveru Belgije u gradu Gentu u prekrasnom dvorcu grofa Mouscrona. Ondje su izložene mnogobrojne slikovnice o Maji iz cijeloga svijeta, slikarski pribor autora, igračke iz 60-ih, makete odabranih scene iz slikovnica i mnogi drugi čarobni predmeti koji odišu Majom.

Tamo se održavaju i mnogobrojne kreativne radionice za djecu te se obilježavaju svi značajniji blagdani. Mjesto je to uspomene na Marcela Marliera i Maju, koje svakoga dana živi čaroliju tih prekrasnih priča.

O AUTORIMA:

Marcel Marlier (18. 11. 1930. – 18. 1. 2011.) belgijski je umjetnik i ilustrator, tvorac popularne Maje (u originalu poznate kao Martine). Ilustratorsku karijeru započinje kod belgijskog izdavača La Procure à Namur koji je organizirao umjetnički natječaj s ciljem pronalaženja talentiranih ilustratora koji bi stvarali ilustracije za dječje školske udžbenike.

Marlier pobjeđuje na tom natječaju i tako si otvara vrata u svijet dječjih ilustracija. Generacije i generacije mališana odrastale su uz njegove ilustracije u udžbenicima. Marlierova uspješna suradnja s La Procure à Namur trajala je više od 25 godina.

Pierre Servais iz belgijske izdavačke kuće Casterman primjećuje njegove radove i 1951. godine predlaže mu suradnju na ilustriranju velikih klasika dječje književnosti, a udahnuo je život i mnogobrojnim pričama o životinjama.

Nešto kasnije, 1954. godine, nastaje serijal slikovnica Maja prema pričama Gilberta Delahayea i ta im izdanja donose svjetsku slavu koja traje još i dandanas. Godine 1969. Marlier je napisao i ilustrirao vlastitu seriju dječjih knjiga Jean-Lou and Sophie. Umjetnik je umro u siječnju 2011. godine u 80. godini života.

Gilbert Delahaye (19. 3. 1923. – 6. 12. 1997.) belgijski je autor u svijetu poznat po seriji slikovnica za djecu Martine (u Hrvatskoj znana kao Maja). U suradnji s umjetnikom Marcelom Marlierom radio je dugi niz godina na više od 60 naslova.

Uz dopuštenje: Profil Knjiga (sve fotografije)