Grad Beč dobiva parlament za djecu i mlade

Grad Beč i gradska organizacija za djecu i mlade WienXtra ove jeseni ulažu dodatne napore kako bi djecu i mlade uključili u procese odlučivanja.

Tako će austrijska prijestolnica prvi put dobiti parlament za djecu i mlade sa članovima iz cijelog Beča. Grad također namjerava uložiti dodatnih milijun eura godišnje u projekte koji se tiču mladih Bečana. U parlament se može uključiti populacija u dobi od pet do 20 godina.

bec-parlament-za-djecu-1

Članovi parlamenta

Dječji parlament sastojat će se od 225 djece u dobi od pet do 13 godina, dok će parlament za mlade brojati 100 članova u dobi od 14 do 20 godina. Prijave započinju u rujnu. Otvorene su za predškolske grupe kao i za razrede osnovne škole.

Maleni zastupnici dječjeg parlamenta izvlačit će se ždrijebom, a za svaku dob bit će izvučena jedna grupa odnosno razred. Mladi iznad 14 godina mogu se samostalno prijaviti ili gradski okruzi mogu predložiti svoje predstavnike.

Uloga parlamenta

Djeca i mladi iz Beča pozivaju se da od listopada putem interneta dostave svoje ideje i prijedloge za oblikovanje grada u skladu s njihovim željama i potrebama. Nakon što gradske službe utvrde koji se projekti mogu provesti, članovi parlamenta za djecu i mlade raspravljat će o njima i odabrati one koje smatraju najboljima.

Zatim će sva djeca i mladi u Beču na proljeće iduće godine imati mogućnost online glasanja te će odabrati pobjedničke projekte koji će se naposljetku moći provesti.

Oni će biti predstavljeni gradskoj skupštini koja će donijeti odluku o njihovoj realizaciji. Članovi parlamenta također će razmijeniti mišljenja s bečkim gradskim vlastima o gradskoj strategiji za djecu i mlade čiji je cilj pretvoriti Beč u najbolji grad za djecu i mlade u svijetu.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Prva plenarna sjednica ovog parlamenta održat će se u studenom 2021., dok će zadnja biti u lipnju 2022. godine