Harry Potter i ukleto dijete

Čarolija Harryja Pottera se nastavlja! Izašla je osma knjiga o najpoznatijem čarobnjaku – HARRY POTTER I UKLETO DIJETE.

Povodom izlaska nove knjige o Harryju Potteru, Harry Potter i ukleto dijete, Algoritam je 20.1.2017. u suradnji s prvom udrugom ljubitelja Harryja Pottera u Hrvatskoj, Ministarstvom Magije Hrvatska i klubom ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, Klubom Titan Atlas organizirao druženje čitatelja Harryja Pottera u Algoritam MK knjižarama u Zagrebu (Gajeva 1), Rijeci (Korzo) i Osijeku (Avenue Mall).
Djeca i odrasli imali su priliku vidjeti Harry Potter teatar, sudjelovati u kvizu u kojem je najbolje plasirani osvojio nagrade iz filma Čudesne zvijeri i gdje ih naći koje je darovao CineStar Cinemas Hrvatska, a najbolje kostimirani osvojili su nagrade koje je darovala Inverzija. Torterie Macaron pripremila je tematske slastice.

Također, u svim Algoritam MK knjižarama posjetitelji su imali priliku fotografirati se u kutku Harryja Pottera te na taj način sudjelovati u velikom darivanju. Posjetitelji su bili pozvani da fotografiju s #harrypotteriukletodijete objave na svom Facebooku, Twitteru ili Instagramu. Najkreativniju fotografiju nagrađujemo atraktivnim poklon paketom Ministarstva Magije Hrvatska, CineStara Cinemas Hrvatska i Algoritma.

osijek-poter-1

Priča o Harryju Potteru dobila je osmo poglavlje, ovaj put u obliku dramaturškog teksta odnosno scenarija naziva Harry Potter i ukleto dijete! Time je završeno dugogodišnje (nestrpljivo) iščekivanje nastavka jednog od najpopularnijih serijala svih vremena, zaokruženog romanom Harry Potter i Darovi Smrti prije gotovo jednog desetljeća. Tada je autorica J.K. Rowling ostavila obitelji Weasley-Potter (Harryja i Ginny) i Granger-Weasley (Rona i Hermione) pred Hogwarts Expressom gdje se najmlađa generacija njihove djece upućuje u Školu vještičarenja i čarobnjaštva, popularno znanu kao Hogwarts.

Odrasli su napokon bili na sigurnom nakon smrti strašnog Lorda Voldemorta, djeca su se radovala, te pomalo i plašila čuvene škole, ukratko, sve je bilo kako treba.
Sve do sada…

Devetnaest godina nakon završetka velikog rata Dobra protiv zla, u kojem je Dobro trijumfalno nadvladalo potonje, odnosno nastavivši radnju na ispraćaj malenih u Hogwarts, pratimo živote junaka koji su mnogima od nas upečatljivo obilježili djetinjstvo. Harryju Potteru nikad nije bilo lako pa nije ni danas dok nastoji pronaći ravnotežu između uloga prezaposlenog djelatnika Ministarstva magije, supruga i oca troje djece školske dobi.

rijeka-poter

I dok je Harry prisiljen uhvatiti se ukoštac s prošlošću koja odbija ostati gdje joj je i mjesto, njegov najmlađi sin Albus mora se boriti s teretom obiteljskog nasljeđa koje nikad nije želio. U zlokobnom stapanju prošlosti i sadašnjosti, otac i sin otkrit će neugodnu istinu: tamu ponekad pronalazimo na sasvim neočekivanim mjestima.

Harry Potter i ukleto dijete za one je čitatelje koji dobro poznaju Harryja i njegove prijatelje, koji na svakoj stranici ovog djela mogu zatvoriti oči i zamisliti Hogwarts, plašt nevidljivosti, portrete koji govore, stepenište koje se pomiče, čokoladne žabe i druge fantastične stvari. Ova je priča ispričana u četiri čina te sadržava sedamdeset pet prizora različite duljine i u različitim vremenskim razdobljima, što cijeloj priči dodatno daje na dinamici i napetosti.

Prema novom, izvornom predlošku koji potpisuju J.K. Rowling, John Tiffany i Jack Thorne nastao je ovaj dramski tekst autora Jacka Thornea. Osma priča o Harryju Potteru ujedno je i prva priča namijenjena izvođenju na kazališnoj pozornici. Ova posebna verzija teksta koja se koristila na glumačkim probama upoznala je čitatelje širom svijeta s nastavkom putovanja Harryja Pottera i njegovih prijatelja i obitelji odmah nakon svjetske praizvedbe drame na londonskom West Endu 30. srpnja 2016. godine. Prevoditeljica hrvatskog izdanja je Dubravka Petrović.

zagreb-poter

Kao i sva dosadašnja djela o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu, i objavljivanje ovog pratilo je golemo zanimanje javnosti i čitatelja: Ukleto dijete prodalo se u više od dva milijuna primjeraka u prva dva dana po objavljivanju u SAD-u i Kanadi, a gotovo 900.000 u prvom tjednu objavljivanja u Velikoj Britaniji.

Sama autorica ostala je dosljedna sebi, prije deset godina izjavivši kako je u nekoliko navrata pomišljala na pisanje osme knjige u nevjerojatno popularnom serijalu o Potteru. No, kako je priznala tih dana, i kada bi se odlučila na tako nešto, mladi čarobnjak ne bi bio glavni lik u romanu. “Osjećam da sam njegovu priču već ispričala. No, sve su ovo samo spekulacije. Pričekajmo da prođe deset godina, pa ćemo vidjeti”, izjavila je autorica 2007. godine.

Uz dopuštenje: Algoritam (sve fotografije)