Kako da dijete zavoli knjige

Čim je vaše dijete naučilo brinuti se i cijeniti materijale korištene u drugim aktivnostima, vrijeme je da se naučeno primijeni i na knjige.
Prije nego što vaše dijete uzme knjigu provjerite jesu li mu ruke čiste. Na komadiću otpadnog papira pokažite djetetu kako se stranice knjige mogu poderati ako se njima ne rukuje dovoljno pažljivo.

Objasnite mu da se po knjigama ne smije označavati ni crtati i da ih nakon što završi s čitanjem treba vratiti na policu. Upamtite: vi ste uzor.

Ako vas dijete vidi kako pažljivo rukujete knjigama, i ono će činiti isto. Ako imate knjige iz djetinjstva koje ste sačuvali, pokažite ih djetetu objasnivši mu pritom zašto volite knjige i zašto ste ih čuvali.

Mlađem djetetu preporučila bih kutiju za knjige tako da lako može birati. Kako biste djetetu olakšali spremanje knjiga, pazite da su mu kutija ili polica za knjige lako dostupne i da knjige na njima ne budu pretijesno složene.

Starijem djetetu možete pokazati kako će vratiti knjigu na policu tako da odmakne ostale knjige i ugura je na mjesto. Pokažite mu i kako može organizirati knjige – na primjer na jednu policu može odložiti slikovnice, a na drugu ostale knjige.

Odabir knjiga

Kad je izbor velik, odakle početi? Donosimo nekoliko smjernica koje će vam pomoći prilikom izbora:

> Kad odlazite u knjižaru ili knjižnicu, odvojite što je više vremena moguće.
> Kad god možete, povedite dijete tako da i ono može iskusiti zadovoljstvo razgledavanja knjiga.
> Ako birate knjigu za dijete, uzmite onu koja je prilagođena njegovoj dobi. Kad tražite knjigu za pričanje priča, izaberite onu koja je namijenjena za otprilike godinu i pol stariju dob.

> Izaberite kombinaciju duljih i kraćih priča, a kada dijete naraste može čitati i dulju priču prije spavanja, svake večeri jedno poglavlje.

> Provjerite sadržava li knjiga slike ili pojmove koji bi mogli prestrašiti dijete. To je posebno važno za knjige koje se čitaju prije spavanja. Nemojte samo preletjeti prve dvije stranice – može vas iznenaditi neočekivan svršetak.

> Izaberite knjige za koje znate da će vašem djetetu biti zanimljive, kao što su one o životinjama ili prijevoznim sredstvima. Uzmite u obzir i knjige koje se bave temama osjećaja i prijateljstva.
> Vodite računa o ravnoteži između fantastike i svakodnevnih tema sa širokim spektrom ljudskih osjećaja.

> Knjige koje se bave stvarnim svakodnevnim temama odlične su za rješavanje novih situacija kao što su prinova u obitelji, odlazak liječniku ili prvi dan u školi. Možete ih koristiti i za istraživanje djetetovih zanimanja – na primjer za dinosaure – ili traženje odgovora na pitanja o svijetu oko nas.

> Odaberite knjige s jasnim ilustracijama koje prate tekst i, ako se radi o pričama, nagovješćuju tijek radnje.
> Konačno, dopustite djetetu da utječe na izbor.

Naslov knjige: Pokaži mi kako se to radi
Autor: Maja Pitamic (po metodi učenja Marie Monterossi)
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 139,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Pokaži mi kako se to radi