Mjesec dječje knjige

Učimo djecu čitanju knjiga od malena.

Znate li da je važnost glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljskih navika? Znate li koliko je važna za kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina?

Služi i kao prevencija poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi. Da ne bude zabune, izuzetno je važno čitati djeci svih uzrasta, a ne samo najmlađima.

citanje

Evo nekoliko činjenica zašto je važno čitanje naglas te savjeta i ideja za provedbu glasnog čitanja djeci najmlađe dobi:
> Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.
> Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.
> Postajete čitateljski uzori djeci.
> Glasno čitanje djeci, ali i vama, otkriva literaturu koju možda nikada sami ne biste otkrili, poput poezije, kratkih priča…
> Upoznajete djecu s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, ili jezika koji se čuje na televiziji, pročita u novinama ili čuje u filmovima.
> Potičete ih na maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.
> Stvara se veza između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja.
> Glasno čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom.
> I na kraju, ali ne i manje važno – glasno čitanje je zabavno!

Uzmite dijete u krilo i to tako da ono može gledati slikovnicu.

Igrajte se riječima, stvarajte rime, pjevajte, uključite ime djeteta u priču ili pjesmu jer djeca to vole.
Knjižarski lanac Algoritam MK nastavlja sa serijom super skcija. U travnju, tradicionalno organiziraju „Mjesec dječje knjige“.

Posjetite Algoritam – MK. Čekaju vas posebne ponude, radionice i druga iznenađenja.

Uz dopuštenje: Algoritam MK