Film Moj dida je pao u – Kristiansand oduševljava

Hrvatskom filmu “Moj dida je pao s Marsa” pripala je iznimna čast otvoriti 22. izdanje Kristiansand International Children’s Film Festivala, a koje se zbiva od 29. travnja do 4. svibnja.

Riječ je o najvećem festivalu filmova za djecu i mlade u Norveškoj, s golemim ugledom u svijetu, u čijoj je ovogodišnjoj konkurenciji gotovo 100 filmova iz 28 zemalja.

Festival u Kristiansandu službeno su otvorenim proglasile zvijezde filma Moj dida je pao s Marsa, mlada hrvatska glumica Lana Hranjec i njezin filmski djed, Nils Ole Oftebro (video u prilogu), a potom je uslijedila i premijerna projekcija u Norveškoj.

Nakon sjajnih reakcija publike na samom otvorenju festivala, film će u konkurenciji biti prikazan još četiri puta, a projekcijama i razgovorima s gledateljima u Kristiansandu će uz glumački tandem nazočiti i redatelji Marina Andree Škop i Dražen Žarković, te producentica Darija Kulenović Gudan.

festival-film-djeca-3

Boravak hrvatske delegacije u Norveškoj omogućilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, na inicijativu voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, Martine Petrović, kao rezultat iznimno uspjelog projekta Koprodukcije ne padaju s Marsa, predstavljanja partnerskih mogućnosti norveške filmske industrije održanog na zagrebačkoj ADU proteklog ožujka.

Film “Moj dida je pao s Marsa”, nakon festivalske premijere kreće i u redovitu kino-distribuciju u Norveškoj, a podršku njegovoj promociji pružio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Hrvoje Marušić.

festival-film-djeca-2

Fantastičnu filmsku avanturu djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, producirale su Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz još 6 europskih zemalja:

luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9, bosanskohercegovačkom Fabrikom i Hrvatskom radiotelevizijom, a potporu su mu pružili i Hrvatski audiovizualni centar, Program MEDIA Europske unije, Filmski fond Luksemburga, Norveški filmski institut, Filminvest, Češki filmski fond, Slovački audiovizualni fond, Slovenski filmski centar, Viba film i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Scenarij za film su prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a u glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić.

Uz njih igraju i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, Frano Mašković te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango…

festival-film-djeca-1

Direktor fotografije filma je Sven Pepeonik, scenografkinja Petra Kriletić, kostimografkinja Zorana Meić, skladatelj Stein Berge Svendsen, a montažerka Marina Andree Škop.

Uz dopuštenje: Studio Dim (sve fotografije)