Najnoviji crtani Svjetlosni zabavit će vas ovog ljeta

Iako se radi o animiranom filmu o glavnom liku po kojem je napravljena igračka iz omiljenog obiteljskog serijala “Priča o igračkama”, zapravo je to stereotipna reciklaža svega onoga što se u Hollywoodu trenutno radi: od besmislene akcije i divljeg tempa, do neinteresantnih likova i političko korektnih prodika.

Kao i u svakom obiteljskom filmu naći će se i ovdje hvalevrijednih tema poput timskog rada, ustrajnosti i multikulturalnosti, no teško da će nekoga dirnuti u srce kao ostali filmovi legendarnog studija Pixar.

Kao znanstveno-fantastični film još jednom se propušta prilika djecu educirati da u svemiru nema zvuka, a novost je uvođenje trudnuće istospolnog para bez ikakvih objašnjenja.

S obzirom da se u animiranim filmovima gotovo uvijek brišu spolni organi ljudima i životinjama, a mala djeca ionako slabo razumiju spolnost, samo ih se dodatno zbunjuje.

Radnja filma prati avanture astronauta Buzza Svjetlosnog, odnosno kako se borio protiv zlog cara Zurga i postao kapetan Jedinice za zaštitu svemira. Kako je Buzz Svjetlosni ujedno jedna od Disneyevih najprodavanijih igračaka ikada – očekujte povećani interes djece na odjelima za igračke. Film je sinkrioniziran na hrvatski jezik.

crtani svjetlosni

Za djecu: 7+.
Za roditelje: Ovaj film nije namijenjen odraslima, već nezahtjevnoj najmlađoj publici, i kao takav će teško plijeniti pažnju. Nekim roditeljima će vjerojatno zasmetati forsiranje političke korektnosti.
Nasilje: Nasilje se uobičajeno zasniva na borbama i razaranju, uglavnom robota.
Zastrašujući prizori: Osim uništavanja robota i scene u kojoj velike biljke pojedu astronaute (van ekrana), u filmu zapravo nema zastrašujućih prizora.
Rječnik: Primjeren djeci.
Seks: Nema seksualnih prizora, ali se dotiče seksualnosti na za djecu zbunjujući način. Pokazuje se lezbijski bračni par od kojih je jedna žena trudna, insinuirajući da isti spolovi mogu raditi bebe.
Tempo: Dinamičan.

KIDS FRIENDLY: SVJETLOSNI, animirani, 105 min [osvrt Tihoni Brčić]

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.