Peto izdanje festivala plesa, pokreta i igre

Predivno drugačiji Kliker festival od 28. rujna u Varaždinu.

Sloboda izražavanja, inkluzivnost, odrastanje i neobične ljubavi samo su dio tema koje će kroz ples, pokret, učenje i igru obuhvatiti ovogodišnji, peti po redu i predivno drugačiji, Kliker festival u organizaciji umjetničke organizacije VRUM, a pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Naime, u Varaždinu će od 28. rujna do 04. listopada izvođači iz Hrvatske, Turske, Italije i Njemačke održati predstave, prezentacije, radionicu, umjetnički laboratorij i koncert koji će se baviti spomenutim, ali i mnogim drugim temama, a sve s ciljem približavanja suvremenog plesa djeci i mladima.

Ovogodišnji Kliker festival počinje umjetničkom rezidencijom pod vodstvom talijanske umjetnice Elde Gallo, a svakako treba spomenuti i njemačku koreografkinju Ceren Oran koja sa svojim međunarodnim autorskim timom sprema predstavu Predivno drugačiji te 2 POP UP predstave Leteće riječi.

Za grand finale festivala zaslužni su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Leta 3, koji zadnji dan festivala spremaju i nteraktivni tulum za djecu i odrasle Kišni razdraganci.

– Situacija u Hrvatskoj i svijetu utjecala je na organizaciju i oblik samog Kliker festivala koji će se održati s apsolutnim naglaskom na poštivanje svih preventivnih mjera i preporuka epidemiologa uzimajući u obzir, prije svega, sigurnost svih posjetitelja i izvođača – istakla je organizatorica Sanja Tropp Frühwald.

Dodala je također kako je ulaz na sve programe u sklopu Kliker festivala besplatan, no broj gledatelja i sudionika je ograničen, pa će ulaz na programe biti moguć 30 minuta prije početka.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u radionici mogu prijaviti preko maila production@vrum.hr .

– Pokret je zdravlje i život, tijela i duha! Cilj Kliker festivala je stvoriti poseban kulturni i umjetnički prostor za djecu i mlade, ali i njihove odrasle, prostor u koje se mogu slobodno izražavati bez predrasude i straha, prostor koji nam je svima trenutno važniji i potrebniji nego ikad prije – dodala je Tropp Frühwald i pozvala sve velike i male da dođu na festival i sudjeluju u programima.

kliker-varazdin-festival

Programi će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu, dvorištu palače Sermage te u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, a posebna POP UP predstava razveselit će učenike II. i V. osnovne škole Varaždin.

– Osnovna ideja festivala jest kroz zajedničku diskusiju pronaći moguće modele suradnje kazališta, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih institucija.

Naš fokus stavljen je na izvedbenu umjetnost za djecu s ciljem sustavnog, organiziranog i umreženog promišljanja o samoj ponudi predstava koje se prikazuju djeci te povezivanju kazališta i odgojno-obrazovnih institucija.

Ideja je da svi zajedno promišljamo o tome na koji način omogućiti djeci jedno od njihovih osnovnih prava, pravo na umjetnost, a posebice u vrijeme ograničenih uvjeta koje nam nameće ovo novo normalno vrijeme – istakla je Iva Nemec, stručna suradnica za diseminaciju programa festivala.

– Izuzetno nam je drago što sudjelujemo u Kliker festivalu, posebice jer se radi o programima i sadržajima koji inače nisu dostupni u Varaždinu – izjavio je programski direktor centra za mlade i nezavisnu kulturu P4, Nino Preložnjak.

Istaknuo je kako postoji prostor za dugoročnu suradnju, dok je intendantica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević dodala kako upravo program Kliker festivala predstavlja plesnu produkciju koja je, uz dramu i baroknu operu, sastavnica umjetničkog rada HNK Varaždin, kao nacionalnog kazališta.

5. po redu Kliker festival se održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, europskim projektom ConnectUp – The Life of the Others, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura nova” i Austrijskog kulturnog foruma.

Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.

Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com .

Uz dopuštenje: OMG (sve fotografije)