Progovori autizam – širi ljubav

Progovori autizam – širi ljubav, centar za podršku obiteljima suočenima s izazovom spektra autizma.

Tko smo mi?

Udruga „Progovori autizam – širi ljubav“ osnovana je 2016. godine kako bi djeci u spektru autizma pružila mogućnost provedbe terapijskog rada kroz igru s roditeljima i educiranim volonterima. Izrasla iz ljubavi i truda Nataše Bahun, i same majke djeteta u spektru autizma, udruga je do danas educirala 30-tak volontera za provedbu kućnog terapijskog rada kroz igru.

Ovaj način rada zasniva se na uvjerenju da djeca na spektru autizma imaju neograničene mogućnosti za napredak i da je ključ njihovog napretka motivacija, a ne ponavljanje. Pristup prema djetetu bazira se na prihvaćanju djetata tu gdje jest i na praćenju djetetovih motivacija. Kroz igru s roditeljima i volonterima, razvijamo socijalne vještine i pomažemo djetetu da te vještine primijeni u „vanjskom“ svijetu – s vršnjacima i drugdje. Naše je iskustvo da što više sati rada u sobi za igru dijete ima, prije će usvojiti socijalne vještine i postati fleksibilnije i spontanije – ovo su upravo najveći izazovi za djecu na spektru, obzirom da su često rigidni i teško razvijaju spontanost.

Udruga aktivno provodi radionice podrške za roditelje djece s autizmom te planira provedbu više stručnih edukacija pod nazivom “Otključajte potencijale svog djeteta“, na kojima bi vrhunski predavači prenijeli najbolju svjetsku praksu, kako roditeljima djece s autizmom, tako svim ostalim zainteresiranima. Namjera nam je iskustvo dobre prakse ovakvog načina rada još više proširiti u Hrvatskoj i tako ubrzati napredak djece i povisiti kvalitetu života obitelji suočenih s autizmom.

Pružamo podršku obiteljima kroz slijedeće usluge:
1 – organizacija i provedba radionica podrške za roditelje “Kroz autizam – zaigrano” (ciklus od 5 radionica u trajanju od 3 sata – cilj: educirati roditelje & volontere o osnovama kućnog terapijskog rada kroz igru, neke od osnovnih tema: što je autizam, kako razviti interakciju s djetetom na spektru, kada i kako poticati razvoj socijalnih vještina djeteta, kako osnažiti roditelja i dijete na putu od dijagnoze do oporavka)
2 – edukacija volontera i supervizija već educiranih pomagača
3 – dolazak u dom obitelji i pomoć oko uspostave sobe za igru neophodne za provođenje programa
4 – organizacija vikenda intenzivnog rada – za roditelje koji već provode program i dislocirani su od centara gdje bi mogli potražiti pomoć
5 – organizacija i provedba timskih sastanaka na kojima se evaluira rad i osnažuje timski rad
6 – individualni coaching s roditeljima.

Zašto postati volonter u centru Progovori ljubav?

Osim stjecanja novih iskustava i mogućnosti stjecanja edukacije, volonteri su rekli….

„Ovim programom učim kako iskreno pokazati emocije: sreću zbog tuđeg uspjeha i ljubav prema drugoj osobi. Više cijenim trud te se veselim malim koracima napretka.“ Ana O.

„Volontiranjem sam naučila cijeniti male stvari, mali pomak, mali pogled i mali dodir. Ovim volontiranjem razvijam i sebe kao osobu. Naučila sam da se radom i trudom može ući u njegov mali svijet.“ Sonja G.

„Volontiranjem s Ivorom dobivam trenutke vraćanja u djetinjstvo kroz igre, prisutnija sam, učim da mnogo toga što izgleda kao nesavladiva prepreka, to nije.“ Katja M.

„Ivor je učitelj i u ove gotovo dvije godine našega druženja često bih pomislila da on za mene čini puno više nego ja za njega. Uči me strpljenju i slušanju, a s puno neke duboke nježnosti otkriva i prihvaća moje nedostatke. Zajedno se razvijamo i svaki naš susret je događaj, drugačiji od svega što se može dogoditi u jednom običnome danu, nešto izvan mogućnosti riječi koje bih pokušala napisati. To je kao da loviš neuhvatljivu nit, ona je tu, ali ne može se držati u rukama. Vrijeme s Ivorom je višestruka komunikacija, unutrašnje zrcalo i nebičan labirint drugačije logike koja otvara vrata kreativnosti i u naizgled udaljenim životnim izazovima.“ Ana T.D.

Ne znate kako uspostaviti kontakt s Vašim djetetom s neurorazvojnim teškoćama ?

Javite se u Centar Progovori autizam- širi ljubav. Mi znamo kako!

Doniraj i budi vjetar u krilima djece sa autizmom i neurorazvojnim teškoćama!

Donirana sredstva biti će iskorištena za podršku organizacije edukacije „Otključajte potencijale svog djeteta“, za subvenciju provođenja kućnih terapijskih programa kroz igru, kao i za pomoć pri opremanju adekvatnog prostora za provođenje terapije. Cilj nam je da svaka obitelj u tom programu dobije subvenciju troškova.

Budite dio našeg zaigranog puta na kojem ih s ljubavlju i prihvaćanjem učimo da pređu most iz svijeta autizma do nas – zajedno imamo puno veće mogućnosti ovaj put učiniti bržim i lakšim za njih.

IBAN udruge :HR912340009111080747
Udruga je upisana u Registar pod brojem: 04581059
OIB : 97186822520
Kontakt: Centar Progovori autizam – širi ljubav, Zagreb, mob.099 337 77 73, Nataša Bahun, predsjednica.
e-mail: natasa@progovoriljubav.hr
www.progovoriljubav.hr
fcb stranica: Progovori autizam – širi ljubav

Iskustva roditelja:

Na kraju radionice osjećam da je moj sin meni najdragocjenije i najplemenitije biće na Svijetu. Moj Svemir koji me čini konstantno boljom osobom. Sada još jasnije vidim dušu svog djeteta.

Vi ste prihvatili svaku od nas majki i podučili nas kako prihvatiti svoje dijete u cijelosti. (Maja, majka)

Iza dijagnoze autizma Ivor je bio sasvim neverbalan, gotovo bez kontakta očima, nije dopuštao fizički kontakt niti je pokazivao bilo kakav interes za druge ljude. Nakon 3 godine intenzivnog programa, Ivor je počeo spontano govoriti u rečenicama. Nedavno je prvi puta pitao dječaka: “Kako se ti zoveš?”. Ivor obožava svoje volontere i samostalno inicira igru. Mi smo stigli na pola puta do oporavka. Želimo s drugim roditeljima podijeliti naše iskustvo i naučiti nove volontere svemu što znamo. (Nataša, majka)

Radionice za roditelje koje sam pohađala dale su mi snagu i unutarnji mir da se našem djetetu može pomoć, kao i bolje objašnjenje za neke njegove obrasce ponašanja. (Jana ,majka)