Radionice cirkuskih vještina i ulične umjetnosti / Klanjec 15.5.

Radionica cirkuskih vještina i ulične umjetnosti za djecu i mlade koje će se održati u nedjelju 15.5. 2022. u parku ispred Kuće Klajn (Antuna Augustinčića 1, Klanjec) od 17 do 19 sati.

Cirkuske vještine prezentirat će Nikolina Majdak, a uličnu umjetnost Mario Miličić, poznatiji kao Mane Mei.

Radionice su namijenjene djeci i mladima, a zbog ograničenog broja sudionika prijave se šalju na kucnikolektiv@gmail.com ili u Facebook ili Instagram inbox.

Radionice se održavaju u sklopu programa proslave Dana grada Klanjca pod geslom Klanječki dani – opet smo vani.

Provedba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, a dio je programa Suvremeno u Zagorju kojeg udruga Kućni kolektiv organizira drugu godinu za redom, a radi se o gostovanju suvremenih cirkuskih i plesnih izvođača iz Hrvatske i Europe te popratnom edukativnom programu u mjestima i gradovima širom Krapinsko-zagorske županije.

U nastavku se nalaze biografije voditelja radionica: Nikolina Majdak

Osobito u izrazu gajeći tehniku kazališnog klauna i fizičkog teatra kao izvođačica sudjeluje u mnogim (nezavisnim) kazališnim produkcijama, te performansima i uličnim predstavama, s kojima je gostovala po čitavoj Hrvatskoj i svijetu (od Rusije i Kine, do Meksika, SAD-a, Francuske, Belgije itd).

cirkuske-vjestine-1

Samostalno i kroz suradnju s umjetničkim organizacijama i udrugama već godinama djeluje na području nezavisne kulture, najvećim dijelom na području cirkusko-kazališne scene.

Vodi razne radionice pokreta, te cirkuskih vještina za djecu i odrasle. Od 2015. do 2020. godine asistirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kod profesora Mladena Vasaryja, na Katedri za scenski pokret.

Dulji niz godina surađuje s Kućom Ekstremnog Muzičkog Kazališta D.B.Indoša, sudjelujući u mnogim njegovim predstavama (“Antiedip”, “Cefas”, “Hauka molekula”, “Var 19”, “Kašalj čovjek”).

Sudjeluje u brojnim uličnim predstavama i ima svoj solo ulični cirkuski komični show “Niske pobude i visoke pete”.

U suradnji s Kazalištem Mala scena i Triko Cirkus Teatrom ostvarila uloge u igranim i nagrađivanim predstavama za djecu i odrasle (“Iglica”, “Mala vještica”, “Crna Petra”, “Slavuj”, “Dvije i pol sestre”, “Kaleidoskop” itd).

Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 2020. osniva umjetničku organizaciju Cirk Pozor (Cirkusom Inspirirano Rubno Kazalište Pozor).

Mane Mei (pravim imenom Mario Miličić) pripada novoj generaciji suvremenih street art umjetnika koji se osim grafitima i raznim uličnim intervencijama bave i drugim vidovima vizualnih umjetnosti.

Premda je na grafiti sceni aktivan još od kasnih devedesetih, kao Mane Mei počinje objavljivati radove tek krajem 2013. godine. Tada su se njegova istraživanja i iskustva rada na ulici uobličila u sada već i široj publici prepoznatljiv rad koji se može pronaći na raznim lokacijama diljem Hrvatske.

Kao i mnogi drugi istaknuti predstavnici novije grafiti subkulture Mane Mei svoj rad više ne ograničava samo na ulične prostore već u nekoliko navrata okupira i one galerijske. Izlagao je tako na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi te sudjelovao na brojnim street art festivalima.

Uz dopuštenje: Udruga Kućni kolektiv / Kuća Klajn (sve fotografije)