Roman za tinejdžere Dvije crte plavo

Maloljetnička trudnoća vrlo je specifična tema. Sa stručnog gledišta znamo da nosi brojne, zdravstvene, socijalne i emocionalne posljedice.

Predstavljanje knjige održat će se 22. rujna 2018. u 11 sati u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5.

O poučnim odjecima knjige govorit će Ivana Portolan Pajić, dr. med. i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, Ana Puljak dr. med., spec. javnog zdravstva, te voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade Silvija Šesto i urednica knjige Snježana Babić Višnjić.

Iz predgovora knjige:

Roman za tinejdžere Dvije crte plavo, postavljen je i na kazališne daske, a premijera će biti 27. rujna 2018., u teatru EXIT.

Predstava, kao i knjiga, ima za cilj naglasiti značaj seksualno odgovornog ponašanja kod mladih, kao i otvoreno progovoriti o problemu maloljetničke trudnoće.

Na osobnoj, obiteljskoj i društvenoj razini. No unatoč tome-to je tema koja rijetko „dolazi na red“. Kako u stručnom smislu, tako i u roditeljskim ulogama i u svijetu adolescenata. I upravo to trebamo promijeniti.

A nova knjiga Rosie Kugli zasigurno nam može i treba biti odličan motivator, alat i pomoć u tim vrijednim nastojanjima.

Tema maloljetničke trudnoće vrlo je kompleksna iz niza razloga

Uključuje suštinske životne odrednice: stvaranje novog života i potencijalno roditeljstvo s jedne strane i potrebu proživljavanja adolescentne dobi, postizanje zrelosti, ostvarenje ostalih životnih potreba, uloga i snova – s druge strane.

Upravo to, Rosie je „suprostavila“ u svojoj knjizi i iznijela na vidjelo. Osim toga, u knjizi je jako lijepo naglasila i nužnost komuniciranja s mladima o spolnom životu i svemu onom što on nosi-u željenom i neželjenom smislu.

Komunicirati moramo kroz sve „kanale“ kroz koje možemo. Za to je potrebno i specifično umijeće jer su teme spolnog života, kontracepcije, zrelosti, partnerskih odnosa- teme koja snažno potiču i niz različitih, često i suprostavljenih emocija: radost, ugodu, sram, nesigurnost, ljubav, osjećaj (ne)pripadnosti i podrške, strah, zbunjenost..

Adolescenti su, u razvojnom smislu, preplavljeni emocijama. Osim psihološki, čak i fiziološki teže njima upravljaju.

U životnom razdoblju su kada nisu niti odrasli niti djeca. Kada su i silno samouvjereni i silno nesigurni u isto vrijeme.

I zato smo mi odrasli tu-da ih usmjeravamo, da im pokazujemo put, da im budemo podrška i oslonac kada nam se sviđaju njihovi postupci, ali i onda kada nam se manje sviđaju.

Da ih naučimo, uputimo, stvorimo ozračje topline, otvorenosti i podrške. A upravo to i Rosie i čini kroz svoju knjigu i pojedine likove. I upravo to isto moramo činiti i mi odrasli.

Jer ako mi nismo informirali mlade, na pravi način i razgovarali s njima o najosjetljivijim previranjima koje gomilaju u sebi (čak i onda kada nam se čine silno samouvjereni), onda su posljedice njihovih ponašanja i odluka-naša odgovornost.

To zasigurno nije lako.

dvije-crte-plavo

Kao roditelji svi se susrećemo s manjkom vještina, često i osjećajem nelagode, ponekad i hrabrosti da o takvim temama otvoreno razgovaramo. Ali, to je nužnost ako želimo da se naša djeca razviju u kompletne osobe, sigurne u sebe, s osjećajem da imaju pravo pa i dužnost prema sebi reći „ne“ kada se tako osjećaju.

I sa čvrstim saznanjem i stavom da spolni život nikada ne smije biti polje „ucjenjivanja“.

Naučimo ih da kritički razmišljaju, da budu samosvojni i da kritički promišljaju i postupke i stavove unutar svoje vršnjačke skupine. Da osvijeste da su i drugi oko njih jednako nesigurni, zbunjeni i preplašeni kao i oni sami.

I to baš i naročito onda kada izgledaju silno samouvjereni.

Knjiga „Dvije crte plavo“-odličan je komunikator prema našim mladima i kao da je iznjedrena direktno iz njihovog svijeta. Nama roditeljima i stručnjacima odličan podsjetnik na ovu „zaobilazeću“ temu.

I krasan uvid u njihov svijet. A mladima bi trebala biti nezaobilazno štivo u razdoblju adolescencije.

Jer ova tema daleko je važnija od brojnih drugih koje nam se svakodnevno nameću. Kolikogod mi šutjeli o tome. Rosie Kugli i s ovom knjigom i temom-ponovno pogađa „u sridu“.

Ana Puljak, dr.med., spec. javnog zdravstva
Voditeljica Odjela za promicanje zdravlja
Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“