Šuma bez pjesme: međunarodna kampanja o zaštiti ptica

Hvale vrijedna kampanja koju je pokrenulo Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija, kako bi se javnost osvijestila o važnosti zaštite ptica pjevica u jugoistočnoj Aziji pridružio se u velikoj međunarodnoj kampanji Šuma bez pjesme i Zoološki vrt grada Zagreba.

trznica-pticama-1

Izdvojeno:
> Edukativni program u Zoološkom vrtu grada Zagreba održat će se u nedjelju, 22. travnja, od 11 do 18 sati.
> Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba za posjetitelje u nedjelju pripremaju obilazak nekih vrsta ptica uz korištenje dalekozora i teleskopa te edukativne kutke o pticama i njihovoj zaštiti.

> Kreativci će moći slikati ptice na notne listove, a oni željni fizičke aktivnosti mogu svladavati poligon nadahnut ornitološkim bogatstvom jugoistočne Azije.
Prikupimo sredstva za dalekozore

Na njegovu početku posjetiteljima se preporučuje okupljanje na Zebrinu trgu. Tamo će ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok i Mirna Berend građane pozvati da se donacijama priključe akciji kojom se nabavljaju dalekozori za Zelene knjižnice u Indoneziji.

U tu svrhu ići će i dio novca prikupljenog prodajom suvenira koje Mirna Berend izrađuje. Kako izgleda šuma s pjesmom, ali i bez nje, okupljenima će dočarati članovi ekološke grupe Osnovne škole Dobriše Cesarića iz Zagreba.

balijski-cvorak

Ekolozi smatraju da je izuzetno važno nabaviti dalekozore školarcima u Indoneziji jer će tako oni moći promatrati ptice u prirodi – tamo gdje im je i mjesto. Tako se djecu odgaja da kad odrastu, uz poštivanje vlastite kulture i tradicije, rade i na zaštiti ugroženih vrsta.

Naime, zbog tamošnje kulture i tradicije u trgovinu pticama pjevicama uključeni su milijuni jedinki. Ptice se tamo koriste za konzumaciju, tradicionalnu medicinu te najviše kao kućni ljubimci. Zbog ljepote pjeva ptice završavaju na natjecanjima u pjevanju te kao statusni simboli. Uvriježeno je mišljenje da uhvaćene ptice pjevaju ljepše od uzgojenih.
Time su ugrožene stotine vrsta ptica među kojima su balijski čvorak, beo, javanska zelena svraka, sumatranski drozd, žutoglavi bulbul i bjeloguza šama.

javanska-zelena-svraka

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)