Pamćenje zlatne ribice traje tri sekunde?

Zlatne ribice nadarenije su nego što to ljudi misle. Istraživanja su dokazala da brzo uče i da imaju izvanredan osjećaj za vrijeme te da su sposobne sjetiti se boja, glazbe i drugih stvari mjesecima poslije čega ovaj mit pada na dno akvarija.

Znanstvenici su igrali igre mozgalice sa zlatnim ribicama te utvrdili da pamte dva do pet mjeseci. Učili su ih hvatati loptice, gurati poluge, tražiti izlaz iz labirinta i provući se ispod greda. Ove višestruko nadarene ribe također vole rutinu znaju točno vrijeme kada će dobiti hranu.

Zlatna ribica

Ribica koja može živjeti više od 200 godina

Baš kao i kod stabala, starost ribe može se odrediti brojeći prstenove rasta na njezinim ljuskama. Većina ribica koi umire u dobi od 50 godina, no postoji legenda da je najstarija ribica, nazvana Hanako, što znači “cvjetna dama”, imala 226 godina kada je uginula 1977.

Koi

Neki ruževi sadrže riblje ljuske

Biserna esencija srebrnasta je tvar koja se nalazi u ljuskama ribe, a u ruževima i lakovima za nokte koristi se za postizanje svjetlucavog efekta. Ljuske su jedan od mnogih proizvoda ostataka u komercijalnoj industriji prerade ribe, a najviše se uzimaju od haringa. Također su stvorene sintetske verzije biserne esencije.

Izdvojeno:

> Zlatne ribice omiljene su ribice kućni ljubimci na svijetu.
> Svjetlo je zlatnim ribicama nužno da proizvedu narančasti pigment. One u mraku poblijede.

zlatna-ribica

Saznajte više o knjizi Točno ili netočno.
Uz dopuštenje: Profil Knjiga