Savršen sport – Taekwondo

Svaki sport kojim se djeca bave izvrstan je za razvoj počevši od dječje najranije dobi. Naravno, najbolje je da se dijete bavi onim sportom ili vještinom koja mu najviše odgovara.

U ovom tekstu predstaviti ćemo vam Taekwondo – korejsku borilačku vještinu nastalu 40-ih godina dvadesetog stoljeća, spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme.

taekwondo-6

Ime ove vještine i ovog sporta dolazi iz riječi Tae (태), što znači udariti nogom, Kwon (권), što znači udariti rukom i Do (도), što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina.

Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna. Taekwondo je u Hrvatskoj na jako visokoj razini, a o tome najbolje govore rezultati naših olimpijki (Zubčić, Šarić, L. Zaninović i A. Zaninović).

taekwondo-1

Kada započeti s treninzima

U većini taekwondo klubova pa tako i TK Elite djeca mogu započeti svoje prve sportske korake sa 4 godine u taekwondo igraonicama koje rade na principu univerzalnih sportskih škola, sa malim naglaskom na taekwondo tehniku.

Treningom mlađih predškolaca/vrtićanaca (4-5g.) kroz igru želimo utjecati na psihosomatski razvoj s posebnim naglaskom na razvoj koordinacijskih sposobnosti.

Trening traje od 45-60 minuta i vrlo je dinamičan kako bi se pažnja djeteta mogla zadržati na visokom nivou. Učenje taekwondo tehnike u njihovom treningu traje tek 5 do 10 minuta.
taekwondo-2

Druga stepenica je trening starijih predškolaca (6 do 7g.)

Provodi se trening višestranog razvoja koji traje od 6. do 14.g. Taj trening treba naučiti dijete da redovito i sustavno trenira, a s druge strane, trening treba osigurati kvalitetno oblikovanje i razvoj temeljnih potencijala, odnosno bazičnih kondicijskih obilježja.

Trening traje od 60-75 minuta, a od toga na taekwondo tehniku odlazi 20-25 minuta. Sa grupom mlađih školaraca (7 do 11.g) nastavljamo sa treningom višestranog razvoja i sa konstantnim povećanjem fonda sati treninga do 11. godina kada se već jasno može selekcionirati tko ima potencijal za vrhunski sport.

Trening mlađih školaraca traje do 90 minuta s udjelom taekwondo tehnike od 30-45 minuta, ovisno o stupnju znanja.

taekwondo-3

Kategorije Taekwondoa

Taekwondo (World Taekwondo) zvanja se dijele na deset učeničkih zvanja (keup-gup-kup) i deset majstorskih zvanja (dan-DAN). Novi polaznici kreću od desetog zvanja keup-kup-gup (bijeli pojas), sve do majstorskih zvanja DAN.

Taj sustav je odličan zbog toga što dijete ima cilj koji želi postići vlastitim trudom i zalaganjem i na taj način će svoj pojas još više cijeniti.

Polaganja su osmišljena kao ogledni satovi koji se održavaju jednom do dva puta godišnje, ovisno o uzrastu i brzini usvajanja tehnika.
Na polaganja dolaze roditelji i prijatelji naših članova kako bi vidjeli što se to sve učilo na treninzima.

taekwondo-4

Potrebna oprema

Oprema za taekwondo početnike nije skupa. Sastoji se od doboka i pojasa koji se mogu naći u rasponu od 100kn za rabljene do 250kn za nove. Prvih mjesec dana djeca mogu trenirati u udobnim laganim trenirkama/tajicama i majicama kratkih rukava.

taekwondo-5

Taekwondo klub Elite

Taekwondo klub Elite je mladi i perspektivni klub koji radi na području Dugava (svi uzrasti) u svom privatnom prostoru, te u Ulici Donje Vrapče – dvorana plesnog centra Osmijeh (predškolski uzrast).

Članovi našeg kluba su prvaci države, europski prvaci i sudionici svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara i jako su motivirani da nastave sa tako dobrim rezultatima.

Ako želite postati dio naše lijepe priče, kontakt možete pronaći na www.taekwondo-elite.hr i na našoj Facebook stranici Elite – Taekwondo Klub. Upisi su u tijeku do popunjenih kvota u svakoj grupi – prva članarina GRATIS.

taekwondo-7

taekwondo-8