Razvijanje navika kretanja – preduvjet da malo dijete odraste u tjelesno i psihički zdravu odraslu osobu

Mala djeca vole biti u pokretu. Posjeduju urođenu želju za tjelesnom aktivnošću: trčanjem, igranjem, skakanjem, plesom.

Ubrzani tempo života roditelja, brza hrana- bogata mastima i šećerom, tjelesna neaktivnost, sjedeći način rekreacije stvaraju već i kod male djece navike štetne za zdravlje.

U užurbanosti vlastitog života ne obraćamo dovoljno pažnje važnosti tjelesne aktivnosti, aktivnosti kretanja i pravilnoj prehrani, te na taj način našoj djeci nesvjesno uskraćujemo osnovne preduvjete za njihov pravilan tjelesni rast i razvoj.

Zaboravljamo da je kretanje izuzetno važno i za pravilan psihički razvoj jer pomaže djetetu da se oslobodi frustracija i negativnih emocija. Najnovija istraživanja su također pokazala da kretanje znatno utječe i na razvoj mozga i općenito na spoznajni razvoj djece.

dijete djeca10

ŠTO MOŽEMO UČINITI?

Djecu trebamo od najranije dobi učiti da tjelesna aktivnost i zdrava prehrana pozitivno utječu na njihovo zdravlje.

Tjelesna aktivnost prigodna je za svakoga.
Sva djeca imaju pravo na zdrav utjecaj tjelesne aktivnosti, igre, plesa i sporta.

Tjelesnu aktivnost potrebno je poticati u okviru djetetove prirodne želje za kretanjem. Sva djeca su naprosto rođena sa potrebom i željom za igrom i kretanjem. Samo što s vremenom mi odraslih svojim krivim postupcima „ubijemo“ tu potrebu.

Stjecanje zdravih navika mora biti zabavno kao i objedovanje s prijateljima i obitelji. tjelesna aktivnost mora se provoditi u opuštenom, sigurnom i poticajnom okruženju. Djeca se za vrijeme tjelesne aktivnosti trebaju zabavljati- smijati se, pjevati, kretati se i istraživati. Pozitivna iskustva će dodatno pojačati njihovu želju za kretanjem.

Djeci treba biti zabavno i tijekom jela

Neka hrana bude šarena, oblikujte neke likove od hrane, a obroci neka budu ugodni, topli obiteljski događaji.

Predškolska dob je idealno vrijeme za izgradnju temeljnih navika zdravog načina života. Ukoliko se u to doba ne postave dobri temelji, sva nadogradnja ostalih navika u školsko doba će se srušiti.

Promijeniti dječje stavove prema tjelesnoj aktivnosti i zdravoj prehrani mnogo je teže kada jednom dođu u tinejdžersku dob.

Pored vrtića i škole najveći utjecaj na svoju djecu imaju roditelji. Poznato je da djeca najprije uče oponašanjem. Stoga će djeca će biti tjelesno aktivnija ako se i njihovi roditelji ili braća bave tjelesnom aktivnošću, ako roditelji podupiru igru i kretanje, te ako im je omogućen odlazak na igralište i korištenje sprava koje se tamo nalaze.

dječak dijete5

Roditelji!

1. Budite dobar uzor. Kad se odvojite od kauča, televizora, računala zato da biste se bavili bilo kakvom vrstom kretanja, učinit će to i vaše dijete.

2. Unaprijed planirajte. Današnji ubrzani način života traži od nas da planiramo pojedine dijelove dana za cijelu obitelj, jer nije lako okupiti sve članove obitelji na istom mjestu i u isto vrijeme.

3. Stvorite preduvjete za bavljenje tjelesnom aktivnošću. Djeca imaju potrebu za kretanjem. Što češće planirajte obiteljske izlete, svakodnevno odšećite do najbližeg parka ili dječjeg igrališta, šećite bez cilja ulicama grada, otkrijte privlačnost rola ili čari vožnje biciklom, itd.

4. Uključite djecu u aktivnosti kretanja koje su organizirane u našem gradu- ples , plivanje, gimnastika. Informirajte se o njima prije nego uključite dijete. Time ćete pokazati djetetu da tjelesnu aktivnost smatrate vrijednom.

5. Dajte prednost aktivnostima koje nisu natjecateljskog karaktera – aktivnosti u kojima nema pobjednika i gubitnika, naročito ako se radi o braći i sestrama. Pokušajte djeci prenijeti poruku da je užitak bavljenja nekom aktivnošću važniji od nadmetanja u njoj.

6. Tjelesnoj aktivnost dajte karakter posebnog događaja. Organizirajte djeci aktivne igrice na proslavama rođendana, a i odlazak u obližnji park može biti dio zabave. Rođendanski i blagdanski pokloni trebaju promicati kretanje, to mogu biti tricikl, lopta, „skočko“, itd.

7. Odaberite aktivnosti koje su zabavne. Koristite popularnu glazbu i animirane likove koje djeca prepoznaju i koji će ih potaknuti na kretanje.

Izvor: dječji vrtič Cvrčak