Vikend za djecu u znaku kreative i ekologije

Izradite lutke od otpadnog materijala i učite o ekologiji i održivosti.

Ekološka inicijativa pod okriljem Empiria teatra i njegove voditeljice Ive Srnec Hamer, koja je lani izazvala veliki interes javnosti, dobiva svoj nastavak i ovaj vikend, od 3. do 4. lipnja, organizira prvi dio svog mini zelenog festivala ‘Šteta bacit’ koji putem različitih aktivnosti povezuje izvedbene umjetnosti i koncept održivosti.

kreativna-ekologija-1

U sklopu programske linije Šteta bacit za djecu u ponudi su radionice izrade i animacije lutaka u kojima polaznici uz stručno vodstvo mogu osmisliti i izraditi vlastite personalizirane lutke iz otpadnog materijala, učeći pritom o ekologiji, održivosti i savjesnoj uporabi i prenamjeni predmeta u kreativne svrhe.

Radionice se održavaju se na tri lokacije u Zagrebu, a vode ih mladi glumci, glumica–lutkarica Mirna Ostrošić i glumac Lovro Rimac. U subotu 3. lipnja, od 12 do 14 sati u Centru mladih Ribnjak (Caffe, Park Ribnjak 1), održava se ekološka radionica naziva Life In Plastic Is Not Fantastic.

kreativna-ekologija-2

Ova se radionica temelji na izradi lutke korištenjem plastičnih vreća i potom njezine animacije uz glazbu i glumu, a tim se putem djeci na pristupačan način približavaju koncepti reciklaže i odvajanja otpada, kao i problem zagađenja okoliša plastikom.

Stvorene će lutke funkcionirati i kao podsjetnik na princip reciklaže. Radionica iste teme održat će se i u nedjelju, 4. lipnja 2023., od 16 do 18 sati u Mjesnom odboru Pongračevo (Dvorana Samoborček, Opatijski Trg 10).

U nedjelju 4. lipnja od 11 do 13 sati, u suradnji sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba na lokaciji Fakultetsko dobro 1 održat će se ekološka radionica naziva Sigurno mjesto za ugrožene životinje i biljke.

kreativna-ekologija-3

Zbog potrebe edukacije djece o životinjskim i biljnim vrstama čiji je opstanak ugrožen čovjekovim djelovanjem, kroz ovu će radionicu polaznici kreirati lutke inspirirane njima.

Sudionici radionice će od otpadnog materijala kakvog je moguće pronaći u domaćinstvu, vrtiću ili školi, napraviti svoje lutke koje će predstavljati odabrane primjerke ugroženih životinjskih ili biljnih vrsta. Takav pristup planiran je u svrhu osvještavanja štetnog ljudskog djelovanja na životinjska i biljna staništa u edukaciji djece.

Stvarajući i skrbeći za svoju lutku, osim usvajanja novih kreativnih vještina, polaznici će ujedno dobiti potrebne informacije o uvjetima u kojima ugrožene jedinke obitavaju i preživljavaju, čime se izravno utječe na razvoj empatije i ekološke svijesti u djece.

Projekt je nastao u financijskoj potpori Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH, a ulaz na sva događanja je (osim programa u Zoo vrtu, prijave na empiria.teatar@gmail.com) slobodan.

Uz dopuštenje: EMPIRIA TEATAR (sve fotografije)