Kako kroz dalekozor vidim dalje a kroz mikroskop bliže

Da bismo jasnije vidjeli neki malen predmet, približavamo ga oku, koje proširuje kut pod kojim gledamo predmet i povećava njegovu prividnu veličinu. Ipak, bez naočala, predmet ne možemo približiti oku više od oko 25 cm, za normalan vid. Bliže od toga predmet izgleda zamagljen.

Da bismo povećali veličinu nekog sićušnog ili udaljenog predmeta, bez naprezanja oka, moramo upotrijebiti mikroskop ili teleskop. To su optički instrumenti koji koriste leće i zrcala što nam pomažu da jasnije vidimo sitne predmeta.

Zrcalo je najstariji optički instrument. Zrcala su u upotrebi već više od tisuća godina. Zrcalo mijenja pravac snopa svjetlosti odbijanjem svjetlosti od sjajne metalne površine.

povecalo

Leća je glavna sprava što se upotrebljava u optičkim instrumentima. Ona lomom zraka svjetlosti mijenja pravac snopa svjetlosti dok prolazi kroz nju. Kad su leće u izvjesnom položaju mogu prikazati uvećanu sliku predmeta.
Povećalo, koje se sastoji od jedne konveksne leće, stvara nekoliko puta veću sliku nego što je predmet.

Povećanje nekog instrumenta može biti znatno uvećano upotrebom više od jedne leće. I obični dalekozor i mikroskop upotrebljavaju dvije konveksne leće na određenoj udaljenosti, koje im omogućuju da stvore vrlo uvećanu sliku promatranog predmeta. Druge su leće u instrumentu upotrebljene kako bi poboljšale kvalitetu slike.

Nije moguće uvećati sposobnost povećanja nekog instrumenta poboljšavanjem njegovog optičkog sustava. To je stoga što postoji granica povećanja određena zakonima fizike. Da bismo vidjeli neki predmet pod mikroskopom on mora biti obasjan snopom svjetlosti.

Granica povećanja određena je valnom duljinom svjetlosti. Kako je valna duljina svjetlosti određena veličina tako je i povećanje mikroskopa ili dalekozora također određeno.

opticki-instrumenti-1

Kameraje drukčija vrsta optičkog instrumenta

Ona proizvodi trajnu sliku nekog predmeta ili prizora sabirući svjetlost s predmeta na svjetlosni procesor ili prije toga na fotografsku vrpcu. U tu svrhu se upotrebljava jedan ili više sustav leća koji može biti izrazito složen.

Neki optički instrumenti sadrže važnu stvar zvanu polaroid. Valovi svjetlosti obično sadrže titraje u svim smjerovima okomito na svoj smjer kretanja. Kaže se da su nepolarizirani. Polarizirana svjetlost sadrži titraje u samo jednom smjeru. P

olaroid propušta polariziranu svjetlost. Polarizacija smanjuje blještavilo raspršene ili odbijane svjetlosti. Polaroid stvara taj efekt a koristi se na sunčanim naočalama, filterima za kamere i drugim instrumentima

opticki-instrumenti-2

Zanimljivo

> Ravno zrcalo stvara sliku obrnutu lijevo – desno, tj. desna strana slike pokazuje see nasuprot lijevoj strani predmeta i obrnuto. Zrcala su upotrebljavana kroz stoljeća i u praktične svrhe i kao ukras.

> Jednostavan dalekozor se sastoji od sabirne leće, objektiva i rastresne leće, okulara.

Prizme se upotrebljavaju u nekim optičkim instrumentima kao što je periskop. Prizme djeluju kao zrcala i odbijaju svjetlost pod kutem od 90°.