Kako uzgojiti i spriječiti ugibanje začinskog bilja?

Svi smo bar par puta u životu proživjeli ovaj scenarij – u trgovini vam je za oko zapelo neko lijepo začinsko bilje, bogato listovima i zamislili ste ga u brojnim kulinarskim kombinacijama koje ste planirali kroz tjedan.

Ponekad kupite začinsko bilje i donesete doma, iskoristite tek jednu ili dvije grančice ili lista i sljedeće jutro već vidite kako je biljkica požutjela, uvenula ili se potpuno osušila.

kupovno zacinsko bilje

Kako sam se i ja nedavno bacila u ovo „balkonsko“ vrtlarstvo, htjela sam ovoga puta zadržati svoje biljčice živima, pogotovo jer su bile organske i ekološke, kao i većina stvari u mojoj kuhinji.

Shvatila sam da ponekad nije dovoljno samo zalijevati vaše začinsko bilje i opskrbiti ga dovoljnom količinom sunčevog svjetla.

Treba paziti i u kojem ćete ih količinama hraniti vodom i suncem, gdje ih i kako držati i različite trikove koji vrijede za svaku biljku posebno.

Krenimo u misiju spašavanja vaših ljubljenih biljkica!

ruzmarin

Pazite kako ih zalijevate

Jedan od najvećih problema održavanja kućnog bilja je prezalijevanje. Kada je zemlja kroz duge periode previše vlažna, biljka krene patiti, što se može primijetiti po žutim listovima, ispadanju listova ili po tome što cijela biljka krene venuti.

Ugibanje biljke najviše se veže za suhoću zemlje, no ono može biti i simptom propadanja korijena zbog prevelike količine vode koje lijevamo u zemlju. Kako bi to spriječili, vrlo je bitno prstima probati zemlju i vidjeti jesu li prva dva centimetra zemlje suha, prije nego dolijemo novu vodu.

Također, treba pripaziti i da voda ima gdje izaći, tj. omogućiti protok vode kroz teglicu. Jedna od najvećih pogrešaka je ostaviti začinsko bilje da stoji u vodi koja ne teče prema dnu, nego se tamo zadržava. Ako biljke dođu u omotima od plastike, uklonite ih prije zalijevanja, a ako se ispod teglice koriste tanjuri za prikupljanje vode, brzo ih ispraznite.

bosiljak

Svoj sam bosiljak, čim je došao doma, izvadila iz najlona i stavila u teglicu (malkice premalu, no i dalje efektivnu). Kako ga je potrebno zalijevati svakoga dana, uvijek provjerim na dnu ima li previše vode i je li zemlja rahla kada utisnem prst u nju. Također, jako pazim da ga zalijevam kada nije izložen jakom suncu, jer ta radnja može spaliti korijen.

Omogućite im vlažan okoliš

Kako bi mogle neometano rasti, biljkama treba i dovoljno vlage. Vlažna okolina može se stvoriti i pomoću ovlaživača zraka ili jednostavnim sprejanjem listova običnom vodom. Ako imate više začinskog bilja, grupirajte ga jedno uz drugoga jer će i to povećati vlažnost među njima.

No pazite, jer ovo može dovesti i do ograničenja cirkulacije zraka među biljkama, kao i rizika od bolesti. U tom slučaju, postavljanje ventilatora u blizinu biljaka pomoći će smanjenju problema.

persin persun

Opskrbite ih s dovoljno svjetla

Sunčeva svjetlost je još jedan iznimno važan faktor u uzgoju kućnih biljaka. Većina zahtjeva šest do osam sati dnevno direktnog izlaganja sunca. Manjak sunčeve svjetlosti može se primijetiti po tome što stabljike postaju tanke i vretenaste.

Bosiljak, peršin, korijander, vlasac i origano zahtijevaju velike količine sunčeve svjetlosti kako bi mogle neometano rasti, dok menta, lovor i ružmarin mogu rasti i bez direktne sunčeve svjetlosti.

Zato je moj bosiljak gotovo uvijek na vanjskog strani prozorske daske, kako bi upio što više sunčevog svjetla.

zacinsko bilje

Minimalni zahtjevi za temperaturu okoliša

Većina začinskog bilja treba toplinu kako bi moglo rasti, pa ih čuvajte u prostorijama u kojima preko dana temperatura doseže od 18 do 24 Celzijeva stupnja, a noću ne ispod 13 do 15 stupnjeva.

Iako mnogo biljki može podnijeti i manje temperature, manje će se razvijati u takvim uvjetima. Neke osjetljive biljke mogu pak potpuno uginuti ako su dugo izlagana temperaturama ispod 10 Celzijevih stupnjeva, poput bosiljka pa kod njega treba posebno pripaziti.

Osobno neke pospremim u sobu, iako preko proljetnih noći temperatura ne pada jako, ali sam sigurnija ako su na toplijem, bar dok ne krene (još) toplije vrijeme.

biljke zacinske biljke

Pripazite na razmak!

Jedna mala teglica uglavnom je dovoljna za samo jednu biljku, a nerijetko ih u trgovinama znaju pretrpati različitim kulturama. Iako se to naizgled čini bogato i lijepo, dugoročno neće funkcionirati.

Kako bi ih održali živima kroz sva godišnja doba, uključujući i zimu, biljke bi trebalo prorijediti, ili svaku od njih presaditi u posebnu teglicu u kojoj će moći neometano rasti. Prorijediti biljke ne bi trebapo biti problem, jer ionako one koje ste iščupali, možete iskoristiti u kuhanju.

Pritom samo pazite da ne oštetite korijenje onih biljaka koje ćete ostaviti u teglici – jednostavno škarama odrežite biljčicu što bliže zemlji. Kada uzimate listove i biljke, nemojte nikada otkinuti više od trećine biljke, i uvijek čekajte da narastu do nekih petnaestak centimetara prije nego ponovo uzmete od njih.

Ovako to izlgeda kod mene na balkonu – ovaj veliki dio slobodnog mjesta oko lavande je ostavljen jer sam upravo na njemu posadila peršin i još bosiljak, a želim da se svi udobno smjeste i rastu koliko budu htjeli jedan uz drugoga.

gnojivo za zacinsko bilje

Meni su upalile sve tehnike, a dodajem im i specijalizirano gnojivo u obliku štapića kako bi ih dodatno nahranila.
Uzgoj biljaka doma, kao i vani, nije uvijek jednostavan, no rezultat je uvijek zadovoljavajuć jer svoja jela možete oplemeniti nečime što ste sami uzgojili i što je svježe kroz cijelu godinu.

Ako imate vrt i želite otići korak dalje, sada, u proljeće, je idealno vrijeme da svoje začinsko bilje presadite i pustite da raste još više i snažnije, no uvijek pazite da se pridržavate uputa o najboljem načinu njihova uzgoja.

Piše: T.B.