Anoreksija

Bolest suvremenog društva.

Anoreksija nervoza (Anorexia nervosa) je psihička bolest koju možemo nazvati „kugom današnjice“. Spada u poremećaje prehrane, a krajnji rezultat manifestira se drastičnim gubitkom tjelesne mase. U središtu ove pozornosti je hrana, no kod bolesnika opsjednutima ekstremnom mršavošću prevladava strah od debljanja. Anoreksija nervoza prvi puta je uvedena u stručnu literaturu tek 1873.godine kada je definirana kao medicinski problem.

Gdje leži problem kod oboljelih od anoreksije

Anoreksija nervoza je poremećaj prehrane kod koje se osoba koristi raznovrsnim metodama da bi izbjegla adekvatne količine hrane. Neprekidnim nastojanjem pokušava smanjiti tjelesnu masu na minimalnu zbog javljanja straha od debljanja i odbijanja održavanje normalne tjelesne mase. Iako je u središtu anoreksije hrana, možemo reći da problem ove bolesti leži u samom umu. Težnja za izrazitom mršavošću potiče anoreksične osobe na izgladnjivanje vlastitog tijela. Uglavnom obolijevaju mlade djevojke u fazi adolescencije stoga je jako bitno da roditelji i prijatelji za vrijeme ove životne faze budu veliki oslonac vlastitom djetetu.

Što “potiče” anoreksiju?
Veliku ulogu kod pojave ove bolesti, osim poremećaja ličnosti i emocionalnih poremećaja, imaju društveni čimbenici i obitelj. Udaljeni, zahtjevni ili disfunkcionalni roditelji samo su jedan od važnijih čimbenika koji utječu na pojavu ove okrutne bolesti. Današnje društvene norme i trendovi koji nalažu da je osoba lijepa samo kada je mršava, kod psihički nestabilnih osoba vodi ka naginjanju izgladnjivanju i opsjednutosti vitkošću. U suvremenom društvu kroz medije se propagira vitka linija kao cilj kojem se treba težiti i jedini kriterij ljepote, a da se pritom ne vodi računa o zdravlju. Bolest se javlja neprimjetno, rekli bismo podmuklo, jer bolesne osobe vrlo često to znaju dobro skrivati.

anorexia

Simptomi i znakovi anoreksije

> Zaokupljenost brojevima kilograma na vagi
> Iskrivljena vlastita slika u ogledalu
> Proračunat unos kalorija
> Provođenje raznovrsnoj dijeta unatoč izrazitoj mršavošću
> Konzumiranje nisko kaloričnih namirnica
> Opsjednutost brojanjem kalorija i nutricionizmom
> Vođenje dnevnika prehrane
> Laganje o unosu hrane, skrivanje i bacanje hrane
> Odbijanje hrane na javnim mjestima, druženjima i obiteljskim okupljanjima
> Poseban režim pripreme hrane poput sjeckanje hrane, usitnjavanja i dugog žvakanja

Vidljivi fizički znakovi anoreksije

> Suha koža i koža koja se ljušti
> Gubitak mišićnog i koštanog tkiva
> Pothranjenost
> Izostanak stolice, nadimanje i konstipacija
> Osteoporoza i osteopenija
> Ispadanje kose, pojave laungo dlačica
> Slaba koncentracija, umor i povećan osjećaj za hladnoću

Kome se možete obratiti ako smatrate da vaše dijete ima isti problem

Za početak je najvažnije da se problem na vrijeme detektira te da se onda krene u djelovanje. Svaki program liječenja anoreksije trebao bi obuhvaćati vođenje prehrane, redovito medicinsko praćenje te psihoterapiju. Neka vas ne bude sram obratiti se stručnim osobama jer oni su ovdje upravo zbog vas. Zajedničkim djelovanjem liječnika, nutricionista i psihologa omogućuje se brži i bolji oporavak pacijenta. Također je bitno napomenuti da je za vrijeme liječenja obiteljska potpora vrlo važna.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: www.hope.hr/

Izvor: Wish.hr