Kako razviti ljubav djece prema jelu

Najnovije istraživanje pokazuje kako djeca kopiraju odrasle u odabiru hrane koju će voljeti ili neće.

Djeca svoju ljubav prema namirnicama i prehrambene navike uglavnom stvaraju promatrajući svoju okolinu, prvenstveno svoje roditelje tijekom objeda.

Obiteljski objed treba biti društvena aktivnost u kojoj je iznimno važno okruženje i atmosfera osim i od toga što je u tanjuru.

Iako mala djeca vrlo često zbog znatiželje stavljanju u usta sve što smatraju da trebaju okusiti od blata, različitih predmeta pa na kraju i hrane dječja socijalna i emocionalna inteligencija je puno veća nego što se pretpostavljalo.

djeca-odabir-hrane

Pokazalo se da djeca o hrani uvelike uče iz svoje okoline i njenog ponašanja te na taj način prikupljaju informacije o pojedinim namirnicama.

Tako dobivene informacije čine veći utjecaj u odabiru hrane koje će dijete voljeti jesti nego što ima utjecaj sam okus ili miris pojedine namirnice.
Provedena istraživanja pokazuju dodatno kako se nije dovoljno samo usredotočiti na prehrambene vrijednosti pojedinih namirnica nego u obzir treba uzeti i društveno ponašanje okoline u kojoj se dijete nalazi tijekom objeda.

Naime, djeca koja jedu u veselom i aktivnom društvu jedu bolje i više od djece koja jedu sama.

odabir-namirnica-21

Pozitivna iskustva koje dijete doživljava i proživljava tijekom jedenja te veselo okruženje u kojem se uživa u hrani stvara temelj za pristup hrani i prehrambenim navikama u kasnijoj dobi.

Drugim riječima, ako želite da vaše dijete voli ili barem bez prigovaranja uživa primjerice u brokuli morate mu pružiti dobar primjer i jesti s njim u mirnom i radosnom okruženju.

OVDJE pronađite nekoliko recepata koje će vaša djeca zavoljeti jedući ih

Popečci od brokule brzi zdravi obrok za djecu
Hrskavi čips od kelja kojeg će klinci obožavati!
Dobrobiti patlidžana uz recept za zdravi hrskavi čips

Piše: Wish mama