Vježbe za nožice

Kad vaše dijete leži na podlozi za previjanje bez hlačica ili pelene, “vozite bicikl” njegovim nožicama nekoliko minuta nježno ih držeći za gležnjeve ili stopala.

Možete napraviti i “škarice” s djetetovim ispruženim nožicama. Ovu je vježbu bolje izvoditi dok dijete nema pelenu kako bi se nožice slobodnije pokretale, ali možete ju izvoditi i dok je dijete u peleni.

Drugi način na koji možete igrati ovu igru nježno je namatanje djetetovih ručica jedne oko druge. Dobra je prilika za to ujutro dok ste u postelji: smjestite dijete sebi na trbuh, podignite koljena kako bi imalo oslonac za leđa i igrajte se njegovim rukama.
Zatim, ako možete, predajte dijete partneru da nastavi dok se vi odijevate ili kratko odrijemate.

Što vam je potrebno?

l čista pelena
l podloga za previjanje

Igru možete učiniti zabavnijom pjevušeći pritom djetetu. Pjevajte pjesmice koje znate ili izmislite neke. Nakon četvrtog mjeseca djeca doista vole pjevati s roditeljima.

Pozitivni učinci

Pomaže razvoju mišića

Čak i najmanji pokreti koristit će razvoju mišića vašeg djeteta, a pedaliranje nožicama pomoći će ojačati trbušne mišiće i poboljšati ukupnu tjelesnu motoriku.

Također će djetetu pokazati kako se nožice mogu naizmjenično micati. Namatanje ruku pomoći će jačanju mišića ramena i ruku. Kada dijete osjeti kako mu se ručice svijaju najprije o jednu, a onda o drugu stranu, to će mu stimulirati motorički sustav, a možda će i pomoći razvoju koordinacije.

Potiče interakciju

Dok se igrate djetetovim nožicama ili ručicama, sigurno ćete mu promatrati lice.
Ovakve su igre odlične za razvoj interakcije jer cijelo vrijeme trebate promatrati djetetovo lice kako biste vidjeli je li sretno i sviđa li mu se još igra.

Nadajmo se da će biti vrlo zadovoljno i smješkati se. Ako ne djeluje osobito sretno, stanite – uvijek možete pokušati neki drugi dan.

Olakšava pelenski osip

Pelenski osip uzrokuju bakterije iz stolice koje reagiraju s urinom stvarajući amonijak, koji pali kožu čineći ju crvenom i bolnom.

Ako vaše dijete ima pelenski osip, vrijeme bez pelena sigurno će pomoći, pa stavite podlogu za previjanje na pod, stari čisti ručnik ispod stražnjice ako bi se dogodila kakva nezgoda i zabavite se igrajući se.

Čak i pet minuta bez pelene donijet će veliko olakšanje vašem djetetu, a dva sata uvelike će mu pomoći.

Potiče pamćenje

Starije bebe i gegavci lakše pamte riječi pjesmice ako su naučili pokrete, pa ako ponavljajući riječi pokazujete i pokrete, potaknut ćete djetetovo pamćenje.

Kako se dijete približava šestome mjesecu, razvija sposobnost predviđanja i može očekivati igru ručicama ili nožicama svaki put kad čuje određenu pjesmicu.

Naslov knjige: Pametno dijete
Autor: Simone Cave i dr. Caroline Fertleman
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 139,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Pametno dijete