Doula – jeste li ste izabrali svoju doulu, dobru vilu na porodu?

Porastom osviještenosti žena odnosno budućih majki i u Hrvatskoj je sve traženija potpora u obliku doule.

Tko je doula?

Riječ doula dolazi iz grčkoga i znači “žena koja služi”, a u suvremenom društvu ona označava educiranu i iskusnu stručnjakinju koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i po porodu.

Koncept doule razvijen je u Velikoj Britaniji, a prve doule pojavile su se u SAD-u.
Koncept je utemeljen na spoznaji da bolnički sustav ne pruža idealne uvjete i pravo na privatnost kakvi bi trebali biti pri činu poroda.

Uz to, doula utjelovljuje “majčinski lik”, žensku podršku koja je rodilji potrebna kako bi se osjećala sigurnom, što je još jedan uvjet neometanog i mirnog poroda kojem se teži kako bi dijete došlo na svijet u tišini i bez stresa, odnosno u atmosferi u kojoj je majka smirena i sigurna.

Krajem 20. stoljeća sve se više počeo afirmirati pojam tzv. prirodnog poroda, kao odgovor suvremenog društva na sam čin i percepciju rađanja.

To, među ostalim, podrazumijeva slobodnu odluku rodilje o načinu i uvjetima u kojima će donijeti na svijet svoje dijete pa nastojanja idu u smjeru zamjene uobičajenog rađanja u krevetu porođajem u vodi, na stolčiću, čučeći, kao i slobodnim izborom o načinu rađanja (vaginalni, carski rez, izbjegavanje analgetika i epiziotomije…).

Činjenica je da se u bolničkim sustavima, uz neospornu stručnost, osoblje ipak često nema vremena baviti samo jednom rodiljom pa se čin rađanja pretvara u veliki stres za rodilju.

Porastom interesa za takvu vrstu podrške te pojavom sve većeg broja doula, i u našoj je zemlji oformljeno Hrvatsko udruženje doula, čiji je cilj svima zainteresiranima pružiti sve potrebne informacije o doulama i olakšati budućim majkama pronalazak doule prema svojim potrebama.

OVDJE pročitajte kako savladati umor u trudnoći

Zašto angažirati doulu?

Kao što je navedeno, doule u razvijenom svijetu nisu nikakva novost, a brojne znanstvene studije pokazale su da prisutnost doule na porodu dovodi do skraćivanja trudova, smanjuje negativne osjećaje i strah oko poroda, kao i potrebu za dripom i carskim rezom.

Roditelji koji se odluče na pomoć doule (kažemo roditelji jer doula ne isključuje ulogu i prisutnost oca), osjećaju se mirnije i sigurnije, imaju veće roditeljsko samopouzdanje kad se dijete rodi, dojenje je olakšano te se općenito bolje i brže prilagođavaju novim uvjetima.

Kako doula pomaže?

Prije termina poroda doula se barem jednom susretne s roditeljima kojima će biti podrška pri porodu, kako bi s njima porazgovarala o njihovom planu poroda, brigama i strahovima te dogovorila plan suradnje kako bi saznali kako se nositi s boli i eventualnim tjeskobama.

Na samome porodu doula prati rodilju u trudovima te joj pomaže ostvariti sigurno i zadovoljavajuće iskustvo.

Doula pruža emocionalnu utjehu, fizičku potporu te, ako je potrebno, komunikaciju s bolničkim osobljem.

Ako rodilja nema jasan plan i ideju kakav porod želi te dovoljno spoznaja kako si olakšati, doula daje savjete o masaži tijekom trudova, načinima opuštanja i olakšavajućim položajima te tehnici disanja.

Nakon poroda doula ostaje s rodiljom još sat do dva, a ako je potrebno, može pomoći i pri prvom podoju. Doula savjetima ostaje na raspolaganju majci do nekoliko tjedana nakon poroda.

OVDJE saznajte o istraživanje o postporođajnoj depresiji koje će zanimati mnoge buduće mame

trudnica

U Hrvatskoj je još uvijek praksa da samo jedna osoba (najčešće otac) smije biti prisutna na porodu, što može biti problem pri konceptu doule, no vjeruje se da će se i to uskoro promijeniti jer i bolničko osoblje sve više spoznaje da doula znači smireniju i pripremljeniju rodilju, a to itekako podrazumijeva jednostavniji porod.

No ako rodilja odluči da na porodu bude prisutan otac, a ne doula, s obzirom na navedeno pravilo jedne osobe u rađaoni, uloga doule prije i nakon poroda vrlo je značajna.

Postporođajna doula

Svaka majka zna da je podrška nakon perioda babinja, i “tehnička” i emocionalna, od neizmjerne važnosti.

Upravo takvu podršku pruža postporođajna doula, koja pomaže u njezi bebe, pripremi hrane, čuvanju starije djece, pa čak i u jednostavnijim kućanskim poslovima, naravno ovisno o dogovoru.

Doula pruža i informacije o prehrani i njezi bebe te majčinom oporavku od poroda, kako emocionalnom tako i fizičkom. To je također jedan od razloga što angažiranje doule znači i manji postotak pojave postporođajne depresije jer se majka nalazi u sigurnim i mirnim uvjetima.

Što doula ne radi

Važno je znati da je uloga doule na porodu pružiti fizički komfor i emocionalnu potporu, kao i sugerirati rodilji opcije koje će joj olakšati sam čin poroda. No doula ne izvodi bolničke zadatke, to radi bolničko osoblje.

Također, doula ne donosi odluke u ime rodilje. Ona može pružiti informacije kako bi rodilja odnosno roditelji mogli donijeti ravu odluku, može upozoriti na odstupanje od plana poroda te predložiti opcije, ali na roditeljima ostaje finalna odluka.

Smirena majka, sretno dijete

Dobrobit podrške doule prije, tijekom i nakon poroda znanstveno je dokazana. Kad govorimo o porodu kao lijepom i netraumatičnom iskustvu, uglavnom mislimo na majku. No jednako tako, važno je i djetetovo iskustvo.

Dolazak na svijet u smirenim uvjetima, bez nepotrebnih intervencija (naravno, kada je riječ o trudnoći i porodu bez komplikacija), znači ljepši početak života uz smirenu i zadovoljnu majku.

Piše: Wish mama