Zdrava beba zadovoljna majka

Svaka majka osjeća veliku odgovornost i brigu za dijete. Ona neprekidno nastoji štititi svoje dijete. Stoga nije ni čudno što je neprekidno umorna i u grču. Zato je potrebno pokušati “uloviti” ritam djeteta i uhvatiti koju minutu i za sebe kako bi se opustili i odmorili. Majčinstvo je slatko, ali ono je i briga. Ono je zadovoljstvo, ali i emocionalno i fizičko opterećenje. Pokušajte izdvojiti malo vremena kako biste se opustili i odmorili i malo napunili svoje „baterije“ jer vašu energiju prima i dijete. Kada tome pridodate zdravu, raznoliku i kvalitetno pripremljenu hranu, vaše će dijete imati sve preduvjete da velikim koracima krene u život.

Svakodnevno majka pažljivo prati rast i razvoj svoga djeteta. Ako se vaša beba pomokri pet do šest puta na dan, ako svaki dan ima stolicu, lijepu i zdravu kožu i snažan refleks sisanja iz bočice, ona je zdrava i zadovoljna. Ako se i pojave lagani grčevi i nešto plinova, možete joj dati čaj od komorača ili mlaku, prokuhanu vodu. Ako dijete ima miran san između obroka, ako raste i dobiva na težini, možete biti sigurni da je ono zdravo. Majka će po rumenim obrazima i blaženom izrazu lica uočiti da je dijete zadovoljno i blaženo.

Kašice kada i kako

Važan korak u životu djeteta je onaj kada prelazite sa hranjenja pomoću bočice na kašice i žličicu. Dijete je do tada znalo samo za bočicu i majčino mlijeko. Uvođenjem novih vrsta hrane djetetu se otvara potpuno novi svijet različitih okusa, mirisa i boja. Počinje prava avantura istraživanja za koju je potrebno puno majčinog truda i strpljenja. Kad prvi puta dajete kašicu najbolje je da je stavite na vrh žličice, približite usnama tako da beba može osjetiti miris. Sljedeći korak je upoznavanje novoga okusa i to s manjim količinama kašice. Te prve bebine kašice trebaju biti jako dobro izmiksane, moraju biti ukusne, zdrave i hranljive. Na samom početku nemojte pretjerivati s količinom kašice. Djetetu dajte nekoliko žličica, a obrok obavezno završite majčinim mlijekom. Vremenom, kako dijete bude raslo, mijenjat ćete njegovu dohranu. Kada dijete dobije zubiće, u dohranu možete početi uvoditi nove namirnice, kašice mogu biti gušće, a dijete ćete postepeno početi privikavati i na krutu hranu. Uvođenje povrća, voća, mesa, ribe i njihovih kombinacija u prehranu djeteta pravi je kreativni i kulinarski izazov za mame i tate.

Tekst omogućio: Bosch