Šumski wellness na zapadnom djelu Papuka

Iz ravnice nekadašnjeg dna Panonskog mora, izdigla se najveća slavonska planina Papuk.
Vulkanskog je podrijetla, a njegove stijene, prema geolozima, stare su između 300 i 400 milijuna godina.

Od mnogih poznatih staza kojima su omogućene šetnje gustim šumama, jedan dio zapadnog Papuka je još uvijek neistražen.

Istraživanje staze od 11 km raznolikog terena možete ostvariti uz entuzijastičnu ekipu lokalne i male turističke agencije Rural Escape Tours.

Jedinstveni program Planinarenje za laike na Papuku je odraz pravog šumskog wellnessa

Prilika je upoznati šume s gustim zelenim krošnjama, livade i zaseoke, šumarke s crnogoricom, rijeku Toplicu i male potočne kaskade koje vas prate cijelim putem sve do Petrovog vrha. Sve što vam je potrebno je udobna i nepromočiva obuća koja će podržati uspješno savladavanje ove staze.

Planinarenje papuk za laike

Što očekivati?

Na izletištu Vranjevina, udaljenog samo 4 km od grada Daruvara, nalazi se geomorfološki lokalitet Vranjevina.

Na oko 300 metara nadmorske visine, ovo je omiljeno mjesto okupljanja za sve ljubitelje prirode. Uz poučne table i kratkim spustom stepenicama, dolazite do specifičnosti Vranjevine – tektonskog strmca. Nastao je rasjedanjem tla, visok je 22 m, a preko njega se istaložila fosilna i recentna sedra debljine do 2 m.

Obzirom da se stotinjak metara iznad strmca nalazi izvor, nekada je ovom krajoliku društvo pravio predivan slap. No, tok izvora je promijenjen. Sada je vidljiv utjecaj prirode i nastanak fosilne sedre za koju se procjenjuje starost od oko 100.000 godina.

papuk Planinarenje

Tijekom šetnje, šumsko okruženje se mijenja. Prolazak kroz šumarak s crnogoricom na trenutak će vas podsjetiti na morsku obalu. Koji dio staze odvojiti kao najzanimljiviji?

Uspješnim savladavanjem prepreka poput grana i nekolicine srušenih stabala i laganim korakom po asfaltu, dolazite do vidikovca Springroute.

Očaravajućeg 360 stupnjeva čistog pogleda na Medvednicu, Moslavačku goru, slavonsku planinu Psunj i Petrov vrh. Ovaj vidikovac je poznat kao mjesto gdje se spajaju izvori termalne vode u Daruvaru s izvorima pitke vode u Siraču.

Planinarenje planina papuk

Izazovnim spustom po strmom terenu, stižete do izletišta uz rijeku Toplicu. Savršeno mjesto fotografije i snimak malih slapova, a žuborenje će vam smiriti misli i odbaciti brige.

Šumski wellness se nastavlja i kroz pustolovinu dužim usponom uz potok Skočaj. Očaravajuće gusto zeleno okruženje, šum malih potočnih kaskada, na trenutak podsjećaju kao šetnja prašumom uz oprezno koračanje nepreglednom stazom.

Planinarenje hodanje pjesackom stazom papuk

Planinarenje hodanje papuk

Uz još samo nekoliko koraka, cilj i zasluženi odmor je na Petrovom vrhu (614 metara nadmorske visine).
Jedan od najistaknutijih vrhova zapadnog Papuka, obrastao je šumom, a sa sjeverne strane, prostor je otvoren 300 metara dugačkom livadom koja završava kod Planinarskog doma.

Planinarenje za laike papuk hodanje

Ova, ne tako poznata staza, idealna je za sve vas znatiželjnike i laike.
Procijenjena težina je 3 od 5 te je potrebno oko 4 sata hodanja bez žurbe i s redovnim pauzama. Dovoljno vremena za uživanje u prirodnom wellnessu i svježini planinskog zraka.

Preporuka je prepustiti se ovakvim malim izazovima

Polazište je udaljeno svega 2 sata vožnje od Zagreba. Ako ne poznajete teren, svakako se obratite lokalnoj i jedinoj specijaliziranoj agenciji Rural Escape Tours, koja će vam prirediti avanturu za pamćenje.

Ako ne znate gdje ćete 30. svibnja – planirajte svoj put prema zapadnom Papuku, ali obavezno svoju rezervaciju osigurajte unaprijed.
Ako ste pak mala grupa, ekipa koja traži novo odredište boravka u prirodi ili drugačiji način održavanja teambuildinga – javite se ekupi iz Rural Escape Toursa i prepustite se šumskom wellnessu. Uživajte!

Rural Escape Tours
Facebook
Instagram

rural-escape-tours turisticka-zajednica-bjelovarske-zupanije