Izlet za cijelu obitelj – 10 zanimljivosti o Plitvicama

Koliko ste puta bili na Plitvičkim jezerima?! Hajde budite iskreni – nekoliko puta kad ste bili školarac, jednom kad ste išli na team buliding s tvrtkom ili niti jednom jer, eto, kad se ide na more nemate vremena a ni volje (zbog velikih gužvi) stati i uživati u našem najstarijem Nacionalnom parku!

Bez obzira koji vam je odgovor nema baš nekog realnog razloga da ne sjednete u automobil sa svojom obitelji i da barem jedan dan ne provedete u srcu Like.

OVDJE pogledajte još neke ideje za sjajne obiteljske izlete

Obiteljski izlet u Liku pravo je vikend osvježenje
Kanjon Kamačnik savršeno mjesto za izlet u prirodu
Izlet u Park prirode Lonjsko polje u kojem će djeca uživati

staza na plitvicama

10 zanimljivosti o Plitvicama koje bi vas mogle potaknuti na putovanje već ovog vikenda

Plitvička jezera su 8.4. 1949 godine proglašena prvim Nacionalnim parkom u Hrvatskoj iako njihova priča, počinje davno prije. Još u vrijeme Franje Josipa, kad je cestom povezan Zagreb i Rijeka, vidljivi su prvi znakovi turizma u pitoresknoj Lici. U zapisima iz tog vremena moglo se vidjeti kako je 1899 godine kroz Park prošlo čak 1000 turista.

slapovi plitvicka jezera

Plitvička jezera se sastoje od 16 jezera koja se dijele na Gornja (stvorena na nepropusnim dolomitima) i Donja nastala u propusnoj vapnenačkoj podlozi, usječenoj u uski kanjon strmih padina. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera vrijednost su zbog koje su Plitvička jezera 26. listopada 1979. godine upisana u UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Danas, kad govodimo o Plitvičkim jezerima govorimo o površini od oko 300 km2 u kojoj se isprepliću brojni slapovi koji nastaju prelijevanjem jezera, šumska vegetacija i rijeka Korana koja jezera polako odvodi prema Kupi, Savi, Crnom moru…

Za vrijeme lijepih sunčanih dana, dobro pogledajte slapove. Gotovo da nema osobe koja u vodi koja se slijeva ne vidi dugu.

plitvice plitvicka jezera i slapovi

Na putu prema Velikom slapu vidjeti ćete dva jezera Kaluđerovac i Novakovića brod. Za njih je vezana legenda koja kaže kako je nekad davno na području Parka, točnije u špilji Šupljari stanovao svećenik/kaluđer Novaković koji je koristio brodić za prijelaz s jedne, na drugu stranu jezera.

Jednom kad je tako prelazio zahvatilo ga je nevrijeme, tijekom kojeg je voda pokazala svoju silinu. Prevrnuo se iz broda i utopio, a njegov je brod voda odnijela u susjedno jezero. Od tada više jezero na tom području nosi naziv Kaluđerovac, a donje Novakovića brod.

Kad ste na Plitvičkim jezerima svi putevi vode prema Velikom slapu (visok 78 m). Zapravo tu nastaju sve fotografije, tu se slikaju zaljubljeni, mladi, stari. Veliki slap nastaje prelijevanjem izvora potoka Plitvice i njegovog pritoka Sartuk.

plitvice plitvicka jezera

Želite li Plitvička jezera razgledati tako da vam trajno ostanu u sjećanju, svakako je potrebno posjetiti Galovački prsten koji je po mnogima srce Plitvičkih jezera. Prolazeći ovom rutom proći ćete kraj Velikih i Malih Prštavaca i Galovačkog buka koji pružaju nevjerojatan kontrast vode i kopna, prirode i čovjeka.

Mika Trnina, naša poznata sopranistica među prvim je donatorima Plitvičkih jezera. Kad su ona postala Nacionalni Park Milka je dobila i zahvalu u obliku spomen ploče koju ćete vidjeti dok hodate parkom!

nacionalnimpark plitvice

Na Plitvičkim jezerima raste endemska vrsta orhideje Gospina papućica (kojoj se krije stanište kako bi ostala zaštićena), dvije vrste biljke mesožderke, ali i ostale biljne vrste koje čine faunu Parka bogatom i raznovrsnom.

Golubnjača, Šupljara i Crna pećina tri su špilje koje se nalaze na Plitvičkim jezerima, a u njih je moguće ući i zaviriti na vlastitu odgovornost.

NP Pltvička jezera u korak su s trendovima! Prilikom posjeta parku, na svoj mobilni uređaj skinite aplikaciju s kojom ćete lako istražiti Nacionalni Park i odabrati rutu i trajanje izleta.